Moet je aardbeien wassen?

Aardbeien goed wassen onder stromend koud water is voldoende

Aardbeien zijn in Nederland populair fruit. Moet je aardbeien wassen voordat je ze eet of kun je ze ongewassen eten?

In de zomer zijn ze volop verkrijgbaar: aardbeien! Heerlijk door de kwark of op brood, maar ook alleen een bakje aardbeien smaakt goed. Als je online gaat zoeken of je aardbeien moet wassen, vind je uiteenlopende antwoorden. Zo zou je ze moeten wassen met lauw water of water met zout en/of azijn. We legden de vraag voor aan Patricia Schutte van het Voedingcentrum.

Moet je aardbeien wassen voordat je ze eet of kun je ze ongewassen eten?

"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria. Deze kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Hoewel je niet altijd alle bacteriën eraf kunt wassen, maak je de kans wel kleiner dat je een voedselinfectie oploopt."

Tip

Was aardbeien pas net voordat je ze eet. Je kunt ze namelijk langer bewaren in de koelkast als ze nog niet gewassen zijn en het kroontje er nog op zit.

En als je ze wast kun je dat dan beter met koud of lauw warm water doen?

"Aardbeien goed wassen onder stromend koud water is voldoende."

Was je gebruikte bestrijdingsmiddelen eraf met water of moet je fruit wassen met azijn?

"De risico's van de resten van bestrijdingsmiddelen die op fruit worden gevonden zijn verwaarloosbaar klein, als ze al gevonden worden. Door fruit te wassen, bijvoorbeeld met azijn, verwijder je geen bestrijdingsmiddelen. Dat wordt wel eens beweerd, maar het klopt dus niet. Door fruit goed te wassen, verwijder je vuil en stof, met mogelijk ziekmakende bacteriën."

Als je na het eten van aardbeien rode huiduitslag krijgt, komt dit dan door de aardbeien of de bestrijdingsmiddelen?

"Het is ons niet bekend dat rode uitslag komt door resten bestrijdingsmiddelen. Een allergische reactie op aardbeien is wel een mogelijkheid."

Aardbeien giftig?

Zijn aardbeien giftig om te eten? Een tijdje terug ging er een bericht rond dat aardbeien giftiger zouden zijn dan ander fruit, door een cocktail aan verschillende bestrijdingsmiddelen. Volgens het RIVM klopte dat niet. 

Wel geeft het RIVM aan dat er sprake kan zijn van een stapeleffect. Mensen eten niet alleen aardbeien, maar diverse soorten groente en fruit en ander voedsel. Zo kun je verschillende soorten restjes bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen. En op één soort voedsel kunnen ook weer meerdere soorten bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Dit stapelingseffect noem je de cumulatieve blootstelling.

Geen reden tot paniek

Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, benadrukt dat er geen reden is om wat voor soort groente en fruit dan ook te laten staan. “De gezondheidsvoordelen van het eten van groente en fruit zijn groot. Eet je er genoeg van, dan verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2. Dit weegt ruimschoots op tegen de mogelijke gezondheidsrisico’s van restjes bestrijdingsmiddelen.”

Wie geen groente of fruit met chemische bestrijdingsmiddelen wil eten, kan volgens het Voedingscentrum kiezen voor biologische producten.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron(nen):