Steun voor suikertaks groeit

Minder btw op groente en fruit, meer op suiker

Bijna 9 op de 10 bezoekers van PlusOnline is het eens met de stelling 'Liever extra BTW op frisdrank, dan op appels en tomaten.’ Er is dus veel draagvlak voor deze voorgestelde belastingmaatregelen om iedereen gezonder te laten eten.

Het RIVM bracht vorige week een rapport uit met adviezen die leiden tot gezondere leefgewoontes voor de hele bevolking. Een van de adviezen is om de BTW op suikerbommen te verhogen (zoals frisdrank) en die op groente en fruit te verlagen. Zo wordt een gezondere keuze een voordeligere keuze. Er hebben meer dan 2300 mensen reageerd op de stelling 'Liever extra btw op frisdrank dan op appels en tomaten' . Maar liefst 87 procent van de 2300 mensen blijkt voor te zijn.

Draagvlak groeit

Uit onderzoeken is al langer bekend hoe effectief het is om bijvoorbeeld suikerrijke frisdrank duurder te maken, maar toch zijn politici huiverig om een suikertax in te voeren. Ook bij het opstellen van het vorige Nationale Preventieakkoord is de suikertaks overwogen, maar toen is er niet voor gekozen. Het draagvlak voor suitertax was bij eerdere peilingen van PlusOnline lager. In 2018 stemden slechts 54 procent van de bezoekers voor de stelling 'Suikertaks is een goed idee'. Een aanzienlijk deel van de mensen vond het dus niet zo'n goed idee. Ook een stelling in 2019 leverde nog niet het huidige enthousiasme op. 52 procent van de mensen was het eens met de stelling 'Met een suikertaks ga ik gezonder leven'. Mogelijk is de combinatie met een verlaging van btw op groente en fruit dit keer de doorslaggevende factor dat bijna 9 op de 10 mensen voor zijn.