Waarom krijg ik van een banaan brandend maagzuur?

Hoe komt het dat ik na het eten van een banaan altijd last krijg van brandend maagzuur? Ik ben een man van 58, verder gezond.

Daar heb ik nog nooit van gehoord. Voedsel dat brandend maagzuur geeft, verstoort de peristaltiek (de knijpende beweging van het maagdarmkanaal). Meestal komt dat doordat het te vet is. Soms gaat het om stoffen die iets met je zenuwstelsel doen, zoals koffie, thee, alcohol, chocola en nicotine. Ook heel zure dingen (fruit, wijn, frisdrank) kunnen klachten geven. Bij een banaan kan ik me hier niets bij voorstellen.

Maagzuur

Een banaan bestaat vooral uit water, wat koolhydraten, suikers en vezels, en verder de vitamines en sporen­elementen die hem zo gezond maken. Bananen worden zelfs geadviseerd als huismiddeltje tegen maagzuur. Misschien bent u een beetje allergisch voor een van de bestanddelen van bananen. Allergie voor bananen komt voor. Allergie gaat vaak gepaard met het vrijkomen van histamine en dat is weer een stof die de aanmaak van maagzuur aanzet. Als u verder nooit last hebt van brandend maagzuur, is de makkelijkste oplossing geen bananen meer te eten.

Wilt u een vraag stellen? Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden.

Reactie toevoegen

42 Comments

Door L. Fellinga (niet gecontroleerd) op di, 3-12-2019 - 15:55

Ik heb hetzelfde probleem. Bij het eten van een banaan krijg ik last van mijn maag. Het lijkt op brandend maagzuur. Een Rennie wil meestal wel helpen.

Door Bartelt (niet gecontroleerd) op ma, 23-9-2019 - 13:45

Sinds een jaar krijg ik precies hetzelfde van bananen... Terwijl ik al jaren bijna dagelijks een banaan at. Zodra ik ze gegeten heb krijg ik brandend maagzuur en dat duurt zeker een aantal uren. Als ik de banaan als enige niet eet, dan krijg ik geen last van brandend maagzuur.

Door Lies (niet gecontroleerd) op vr, 13-9-2019 - 08:20

Zo raar is dat niet hoor ! Ik krijg ook behoorlijk last van brandend maagzuur van het eten van banaan. Iedereen zit anders in elkaar en , als je er gevoelig voor bent , kun je ook reageren op het eten van een banaan. Misschien helpt het anderen juist tegen brandend maagzuur. Ik krijg er juist heel veel last van.

Door Josje Louwarts (niet gecontroleerd) op wo, 28-8-2019 - 08:22

Daar heb ik al jaren last van mijn leeftijd is 64 jaar

Door Erwin (niet gecontroleerd) op ma, 26-8-2019 - 13:22

Zelfde als Toon, gemeld 01-03-2019.
Middagpauze na 2 bruine boterhammen een banaan gegeten, eigenlijk elke dag. 10-20 min daarna een (zeer) opgezet buikgevoel en lichtelijk brandend maagzuur. OOk ik heb dan 'last' van overmatige speeksel aanmaak.

Door Maria (niet gecontroleerd) op zo, 26-5-2019 - 08:46

Fair-trade, biologische bananen koop ik altijd en die verteer ik altijd prima: zou dat het zijn?

Door Mirabay (niet gecontroleerd) op wo, 22-5-2019 - 08:05

Ik vind de bananen de laatste jaren een vies smaken en ook hebben ze een vreemde nasmaak. Een merk vind ik nog lekker, maar moet er kilometers voor rijden om ze te kunnen kopen. Zijn ze nog wel biologisch?

Door Nynke (niet gecontroleerd) op ma, 20-5-2019 - 10:39

Ik dacht altijd dat ik me het verbeelde. Maar ik heb het ook. Echt brandend maagzuur. Heel vervelend want ik ben dol op bananen!

Door Henk (niet gecontroleerd) op di, 2-4-2019 - 14:17

Ik kan me daar helemaal bij aansluiten. ook ik krijg last van een branderig gevoel in mijn keel en slokdarm, na het eten van een banaan.

Door Toon (niet gecontroleerd) op vr, 1-3-2019 - 19:41

Ook ik heb na het eten van een banaan ontzettend last van brandend maagzuur. Gaat ook gepaard met overproductie van speeksel. Na een tiental minuten verdwijnt het. Cola drinken en boeren helpt.