Zo gezond is gember

Huis- én wondermiddel?

Geen zwangere, misselijke vrouw die niet het advies heeft gekregen om gember te nemen tegen de misselijkheid. In de Chinese geneeskunde staat gember al eeuwenlang bekend om de positieve werking op de maag en de spijsvertering. Maar dat niet alleen, gember zou ook heilzaam werken bij de griep en zelfs darmkanker kunnen voorkomen.

Wat is gember precies? Gember is een wortelknol van de gemberplant. Al in de middeleeuwen werd het gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Gember eet je niet puur, je maakt er wel gerechten lekkerder mee. Je kunt gember als verse knol kopen, maar ook gekonfijt, als poeder of als siroop.

In de Chinese geneeskunde staat gember bekend om het positieve effect op de spijsvertering, het maaggebied en de longen. Daarnaast zou gember pijnstillend werken. Inmiddels is het niet meer alleen de Chinese geneeskunde die in de heilzame werking van gember gelooft. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat gember ontstekingsremmende stoffen bevat.

Darmkanker

Ook is er onderzoek gedaan dat heeft uitgewezen dat gember de vorming van tumoren kan helpen voorkomen. Onderzoek van de University of Michigan laat zien dat bepaalde bestanddelen die in gember zitten wellicht een rol spelen in de preventie van darmkanker. De eerste onderzoeksresultaten zijn gunstig. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of het daadwerkelijk zo is. Daarbij bracht het slikken van een gembersupplement een aantal bijwerkingen met zich mee zoals winderigheid, brandend maagzuur en maagklachten.

Diabetes

Daarnaast lijkt gember effectief te zijn bij diabetes. Australische wetenschappers van de University of Sydney ontdekten namelijk dat gember het bloedglucose onder controle houdt. De wortelknol blijkt in staat om onafhankelijk van insuline de glucose opname in de spiercellen te verhogen. Ook hier moet eerst nog verder onderzoek naar worden gedaan.

Griep

Waar gember zeker tegen helpt, is bij misselijkheid en bij griep. Gember wordt vaak gebruikt om deze klachten te verzachten. Voeg vers geraspte gember toe aan ander voedsel of neem een glas gemberthee of gemberbier.

Bij het kopen van gember moet je er op letten dat de knollen stevig zijn en niet uitgedroogd. Als er uitlopers aan de knollen zitten, is dat geen probleem. Die kun je gebruiken, wel is de smaak minder sterk. Verse gember kun je zo'n twee tot drie weken in een open plastic zakje in de groentela van je koelkast bewaren. Gekonfijte gember en gemberpoeder kun je maandenlang bewaren.

Bent u liefhebber van gember? Ter inspiratie een aantal recepten waarin gember verwerkt zit op een rij:

6 Comments

Door schmid (niet gecontroleerd) op wo, 27-6-2018 - 09:22

Beste Ellen,

Waarschijnlijk heb je tijdens het bereiden, je ogen aangeraakt.
Dan gaan ze enorm branden. Altijd de handen wassen!

Door schmid (niet gecontroleerd) op di, 26-6-2018 - 17:15

Beste Ellen,

Waarschijnlijk, heb je tijdens of na het bereiden, en aanraken van de gember, even aan je ogen gezeten.
Dat doe je geen 2de keer! Altijd ff de handen wassen. Het komt niet, door het eten van Gember zelf.
Ook goed te melden, dat gekonfijte gember niet het zelfde is al verse of poeder. Gekonfijte is een bonk suiker.

Door Trudy (niet gecontroleerd) op di, 26-6-2018 - 16:02

In Amerika staat op de zakjes gemberpoeder kankerverwekkend .
In Nederland hoor je er niets over.
G. De Boon

Door louis sweekhorst (niet gecontroleerd) op ma, 25-6-2018 - 18:07

Maakt het niet uit of je verse gember of gekonfijte gember gebruikt.
Ook ivm. diabetes

Door Elien Lammers (niet gecontroleerd) op zo, 24-6-2018 - 17:12

Waarom wordt er nooit iets gezegd over mogelijke bijwerkingen van bv gember. Ik heb het laatst een tijd gegeten ivm diabetes en heb de vreselijkste oogbrandingen gehad nadat ik verse gember had gegeten. Vermeld ook de andere kant of waarschuw daarvoor.

Door Dick (niet gecontroleerd) op zo, 24-6-2018 - 10:57

Stel dat het helpt om de glucosewaarden te verlagen, hoeveel en hoe zou je dat dan in moeten nemen?