Jeukende hoofdhuid

Genant en lastig

Zit je in een sjiek restaurant, krijg je ineens last van jeuk op je hoofd. Je wilt wel krabben, maar eigenlijk vind je dat niet netjes. Veel mensen hebben wel eens last van jeuk op hun hoofd. Over het algemeen is het onschuldig, maar vervelend. Maar er zijn ook oorzaken die om een bezoekje aan de huisarts vragen.

Het is belangrijk om te weten wat de jeuk veroorzaakt, want elke aandoening vraagt om zijn eigen aanpak. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

Roos
Roos is vrij eenvoudig te herkennen. Het zorgt voor de kenmerkende witte vlokjes in je haar en nek en op je schouders. Ook krijg je vaak een wat vettere hoofdhuid. Hoe roos ontstaat is niet helemaal duidelijk, maar het kan te maken hebben met te veel wassen met te veel zeep of juist te weinig hygiëne. Ook de huid kan te droog zijn of juist te vet.

Bovendien kan roos mogelijk ook nog verergeren door hormonen, verslechterde weerstand, stress of weersveranderingen. De oplossing is gelukkig simpel.

Over het algemeen helpt het om een anti-roosshampoo te gebruiken, deze vermindert de opbouw van dode huidcellen. Laat de shampoo vijf minuten inwerken en spoel goed uit. Om de paar dagen gebruiken. Niet alle shampoos helpen bij iedereen, misschien moet je er een paar uitproberen voor je de juiste te pakken hebt.

Hoofdschimmel
Schimmelinfecties van de huid komen vooral bij kinderen voor, maar kunnen ook bij volwassenen opduiken. Behalve de behaarde hoofdhuid is vaak ook de buitenste rand van de hoofdhuid aangedaan. Hoofdschimmel vormt vaak ronde, schilferende rode of grijze plakken op uw huid. Deze cirkels breiden zich langzaam uit, het haar wordt breekbaar en er kunnen kale plekken ontstaan.

Huidschimmels zijn altijd aanwezig op de huid, maar veroorzaken pas een infectie als ze in de huid en haarzakjes dringen. De huid vormt normaal een barrière, maar als er te veel zeep of shampoo wordt gebruikt, verdwijnen de vetzuren die de huid beschermen. Wanneer je wat ouder bent, een verminderde weerstand hebt of bijvoorbeeld diabetes, dan loop je meer risico op een schimmelinfectie.

Soms zal deze aandoening uit zichzelf weggaan, maar het is altijd verstandig om een dokter te raadplegen. Deze kan schimmeldodende middelen voorschrijven. Let er ook op dat schimmelinfecties besmettelijk zijn, dus pas op met het uitwisselen van beddengoed, hoofddeksels, handdoeken en kammen.

Psoriasis
Wanneer er rode plekken op uw schedel zitten - met zilverachtige, witte schilfers - kan het ook om psoriasis gaan. De laag schilfers is vrij dik en droog. Mensen die psoriasis op hun schedel hebben, vinden dit vaak in milde vorm ook terug op de rest van hun lichaam. Let vooral op de haargrens, ellebogen, knieën, handen of voeten. Ook de nagels kunnen veranderingen laten zien.

Ook bij psoriasis kunnen speciale shampoos een uitkomst bieden. In ernstige gevallen kan de dokter medicijnen of speciale crèmes voorschrijven.

Seborroïsch eczeem
Als roos niet wit is maar meer geel en vettig en uw huid is rood en geïrriteerd, dan kan het zijn dat u seborroïsch eczeem heeft. Het is een infectie die vooral voorkomt op huid waar veel talg aanwezig is, zoals het gezicht en de hoofdhuid. Er zijn verschillende oorzaken voor, zoals een verstoorde hormoonhuishouding, schimmels en zelfs neurologische problemen.

De behandeling is gelukkig eenvoudig. Ook hier kunt u grijpen naar anti-roosshampoo. In ernstige gevallen is het nodig om een speciale shampoo, gel of lotion te gebruiken die schimmels en gisten aanpakt. Bij veel jeuk kan het nodig zijn om een onstekingsremmende lotion of crème aan te brengen.

Hoofdluis
Het is geen huidziekte, maar jeuken doet het zeker. Luizen lijken een voorkeur te hebben voor kinderen, maar ook als volwassene kunt u besmet raken. Mocht u last hebben van een jeukende hoofdhuid, wees er dan in elk geval zeker van dat het niet door deze kriebelende beestjes komt.

Ook hier ziet u kleine witgrijzige puntjes, maar in dit geval zijn dit geen huidschilfers, maar neten: de eitjes van luizen. Die plakken aan de haarwortel vast. Om te controleren of u luizen heeft, pakt u een luizenkam en kamt u uw haar uit boven een wit blad. Hier kunt u dan duidelijk luizen op zien liggen.

Trefwoorden:

5 Comments

Door Dwitwerts (niet gecontroleerd) op za, 19-1-2019 - 16:35

Ik heb al een half jaar b12 injecties.
En heb het zelfde maar denk dat de afvalstoffen eruit moeten

Door M Bos (niet gecontroleerd) op wo, 7-10-2015 - 00:26

Muggenbeten en vooral van knutjes (vandaag toevallig lekker aan het struinen in 'n natuurgebied en helaas niets op mijn hoofd). Je hoort ze niet, je ziet ze niet maar al vrij snel voel je het wel. Je krijg er enorme jeukbulten van want ze zijn zelden alleen. En je blijft er lang last van houden. Vitamine B1 heeft me al eens geholpen om er minder last van te hebben, dus daar start ik maar weer mee, als ik de natuur in duik.

Door Pluisje (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2015 - 08:38

Het ligt eraan wat de oorzaak is maar bij mij helpt shampoo met tea tree.
@C.Boogerd. Ik weet niet of het de oorzaak is, zuigtabletten met vitamine B12 zou misschien anders zijn.

Door C.Boogerd. (niet gecontroleerd) op ma, 5-10-2015 - 12:11

Ik krijg al jaren B12 injecties en ik vermoed dat dit de oorzaak kan zijn van jeuk. Soms krijg ik opeens bulten op mijn hoofd die vreselijk jeuken. Ik was regelmatig mijn haar dus daar ligt het niet aan. of ik heb een te droge huid. Anders zou ik het niet weten maar het is wel hinderlijk.

Door B. Frens (niet gecontroleerd) op zo, 4-10-2015 - 09:33

En wat als je constant jeuk op je hoofd hebt en bovenstaande oorzaken zijn uitgesloten?