Vertroetel je haar tot het glanst

Dor, droog en beschadigd haar? Grijp niet meteen naar de schaar! Maak liever een reddingsplan – wassen, verzorgen, vertroetelen – en voer het secuur uit, mét de juiste producten.

Wassen

Schoon haar ziet er altijd gezonder en mooier uit. Het is dus niet overdreven om even wat extra energie te steken in het wassen van je haar. Hoe vaak, dat is persoonlijk. Als je veel sport (en transpireert) of dagelijks veel stylingproducten gebruikt, wil je je haar vaker wassen dan eenmaal per week. Met een zachte, verzorgende shampoo is dat geen enkel probleem.

  •  Borstel je haar voor het wassen. Losse haren borstel je eruit, evenals een groot deel van even­tuele stylingproducten.
  • Wassen: maak het haar goed nat en houd de watertemperatuur in de gaten: te heet is funest voor je haar, want warmte droogt het uit. Te koud maakt weer niet goed schoon. Het gaat om de gulden middenweg. Alleen je hoofdhuid goed inmasseren met shampoo is voldoende; bij het uitspoelen worden ook de haren schoon. Een hoofdhuidmassage is meteen een heerlijk moment van ontspanning en je stimuleert de doorbloeding. Belangrijk, want daardoor worden voedingsstoffen voor een nieuwe haar beter aan­gevoerd. Eén ­wasbeurt volstaat, tenzij het haar ­bomvol styling­producten zit.
  • Shampoo luistert nauw. Die goedkope literfles lijkt voordelig, maar de duurdere shampoos zijn niet alleen beter voor je haar, ze blijken in het gebruik vaak niet eens veel duurder te zijn. Door de ­hogere concentratie heb je er slechts een klein beetje van nodig: een toefje ter grootte van een walnoot is genoeg. Verdeel het eerst over je handpalmen en dan over je hoofdhuid. Heerlijke shampoos voor droog, beschadigd haar zijn: (1). Garnier Loving Blends Honinggoud Shampoo (€3,49), (2). Vichy Dercos Nutri Reparateur Crème Shampoo (€11,45), en (3). Nivea Hair Care Repair & ­Targeted Care Shampoo (€3,79).
  • Spoelen, spoelen en nog eens spoelen luidt het advies! Shampoo­resten maken je haar zwaar, dof en vettig. De regel is dat je het haar drie keer langer spoelt dan dat je het wast. Tip voor de bikkels onder ons: naspoelen met koud water geeft je haar extra glans, want daardoor sluiten de haarschubben.
  • Drogen is een kwestie van deppen met de handdoek. Of wikkel je handdoek een paar minuten om het hoofd om het vocht te absorberen. Als je je haar droogwrijft, gaan de haarschubben openstaan – ziet het er straks weer dof uit – en beschadig je het haar.

Tip van Pluslezeres Ellen Berenschat (58)

“Ik was mijn haar zo min ­mogelijk, omdat ik het dan altijd in model moet föhnen en dat droogt mijn haar zo uit. Droogshampoo is mijn redding. Het maakt mijn haar luchtig en lekker stevig. Ook was ik tussendoor vaak alleen mijn pony. Daardoor lijkt meteen mijn hele haar schoner.” (4). Collistar Magic Dry Shampoo (€14,95) en (5). Andrélon Langer Fris Droogshampoo (€4,99).

Tips van de professional

Mariska van den Broek traint bij Kérastase de kappers die met dit professionele merk werken. Haar tips:

  • Als je op een zijden kussen slaapt, is er minder wrijving en blijven de haarschubben gezonder.
  • Noten, eieren en vlees bevatten proteïnen, die van binnenuit zorgen voor gezond haar.
  • Breng voor het slapengaan een beetje haarolie aan en maak in lang haar een vlecht. De volgende morgen sta je met zacht, glanzend en pluisvrij haar op.
  • Eet chocola! Daarin zit zink, het mineraal dat je haar gezond en glanzend houdt.

Verzorgen

Even een lesje haar-anatomie: een haar bestaat uit een schubbenlaag, een vezellaag en merg. In de vezel- en de schubbenlaag bevinden zich korrelpigmenten die verantwoordelijk zijn voor je haarkleur. Wanneer de korrelpigmenten stoppen met de aanmaak van melanine, wordt het haar grijs. De haarschubben vormen de buitenste beschermlaag. Bij gezond haar liggen die plat als dakpannetjes over elkaar en vormen een gesloten geheel dat het binnenste deel van het haar beschermt. Ook reflecteren ze het licht waardoor het haar mooi glanst.

Beschadigd haar
Bij beschadigd haar staan de haarschubben min of meer open en is het haaroppervlak ruw. Hierdoor is het binnenste deel van het haar extra kwetsbaar. Bovendien weerkaatst het ruwe oppervlak nauwelijks licht. Daarom mist droog, beschadigd haar alle glans. Is je haar beschadigd, dan is het beschadigd: geen haarverzorgingsproduct kan daar iets aan veranderen. Maar een verzorgende crèmespoeling (conditioner) legt na het wassen wel een gladde, beschermende laag over de ruwe haarschubben. Hierdoor is het haar niet alleen beter beschermd, maar gaat het ook weer glanzen.

Conditioner
Breng de conditioner na het wassen aan op vochtig haar, even doorkammen met je vingers of een grove kam, een paar minuten laten intrekken en uitspoelen. Als je haar slap en fijn is, breng je de conditioner alleen aan bij de haarpunten. Niet goedkoop, wel heel goed: (6). L’Anza Keratin Healing Oil Conditioner (€44,95). Ook prima: (7). Andrélon Keratine Repair Intensieve Conditioner (€4,49).

Vertroetelen

Als je haar in een deplorabele staat verkeert, red je het niet met een conditioner alleen. Zeker na veel zon, verven, blonderen, föhnen of stylen met een tang kan het haar zo kapot zijn dat intensievere zorg nodig is. Ziet je haar er dor en dood uit, dan brengt een intensief verzorgend ­haarmasker er weer leven en glans in. (8). Kérastase Chronologiste La ­Crème de Régénération (€47) en ­­(9). L’Oréal Elvive Extraordinary Oil Masker (€7,49) bijvoorbeeld bevatten een hoge concentratie verzorgende stoffen, die ook dieper in de haarschacht dringen. Je haar profiteert er optimaal van als je het na het aanbrengen van het masker inpakt met folie en dan een kwartier à half uur laat broeien.

Haarserums en -oliën
Ook pure verwennerij voor ‘dood’ haar: haarserums en -oliën, die je vooral aanbrengt op de haarpunten. Ze verzorgen het haar en beschermen het tegelijkertijd tegen uitdrogen door zon, föhn, krul- en steiltang. ­Getipt: (10). Dove Supreme Crème Serum (€7,99); (11). Schwarzkopf Gliss Kur Serum Deep-Repair Extreme Serum (€10,29); (12). Aveda Dry Remedy Daily Moisture Oil (€29,50), (13). ­Kérastase Elixer Ultime (€39,50).
Een masker spoel je weer uit; een haarolie of serum laat je meestal ­zitten en breng je dus na het wassen aan op je handdoekdroge haar.

Bron(nen):

1 Reactie

Door Mark (bettermen... (niet gecontroleerd) op wo, 27-4-2016 - 19:21

Op zich goede, all round tips natuurlijk. Ik had misschien nog wat meer over natuurlijk producten gelezen. Op basis van kokos olie, lijnzaad olie etc etc :)