Zo bescherm je je haar in de zomer tegen zon, zout en chloor

In de zomer moet niet alleen uw huid beschermd worden, uw haar heeft het ook zwaar te verduren. UV-stralen, zout en chloor in water, zand en wind kunnen het dof maken, uitdrogen en de kleur aantasten.

Op het strand zijn bijna alle slechte invloeden voor uw haar aanwezig. Warmte en wind maken uw haar droog en breekbaar en de zon zorgt ervoor dat uw haar pigment verliest. Hierdoor wordt het haar dor en onhandelbaar.

Zout, chloor en zand

Als u in zee hebt gezwommen, wrijft u het haar meestal droog. Dit is normaal al niet goed voor uw haar, maar aan het strand zit er ook nog zout en zand tussen de haren. Deze beschadigen het haar bij het afdrogen nog meer.

Veel mensen binden hun haar vast met een elastiekje voordat ze gaan zwemmen. Dit is geen goed idee! Water zorgt er namelijk voor dat uw haren uitzetten en wel tot drie keer hun normale breedte kunnen krijgen.

Het elastiek komt zo te strak om het haar te zitten en zorgt voor een breuklijn, die pas na enkele maanden zichtbaar is. Ook zorgt zout water er samen met zonlicht voor dat uw haar lichter wordt.

Chloor is ook een boosdoener voor het haar. Als u veel in chloorwater zwemt, kan uw haar droog worden. Ook kan chloor uw haarkleur vervagen, of erger, uw haarkleur veranderen. Blond haar kan bijvoorbeeld groen worden. Dit lost u op door er tomatenketchup in te smeren. Even in laten trekken en uitspoelen. Uw haar is nu weer mooi blond.

Tips tegen zomerse haarschade

  • Dep uw haar voorzichtig droog. Niet wrijven, want dan beschadigt u het haar!
  • Gebruik speciale 'sun care'-producten voor het haar. Draag een hoed, pet of sjaaltje om uw haar te beschermen.
  • Gebruik een goede conditioner. Uw haar voelt zachter aan en is beter doorkambaar.
  • Gebruik iedere vier weken een haarmasker. Spoel na een dag aan het strand of in het zwembad uw haar goed uit. Gebruik een speciale olie of spray voordat u de zon in gaat.