Stelling: 'Ik wil ieder jaar een hartfilmpje'

Ik wil ieder jaar een hartfilmpje
Getty Images

Met een hartfilmpje kun je boezemfibrilleren eerder ontdekken en zo een herseninfarct voorkomen. Alle reden om vanaf 60 jaar regelmatig een hartfilmpje te nemen, aldus de cardiologen. Maar wilt u dat wel?

Cardioloog Joan Meeder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, adviseert 60-plussers om ieder jaar een hartfilmpje te laten maken. Met een hartfilmpje wordt boezemfibrilleren eerder ontdekt, een hartritmestoornis die vooral bij ouderen voorkomt. Van boezemfibrilleren hoef je niets te merken, maar het vergroot wel je risico op een beroerte (herseninfarct). Als je ouder dan 60 jaar bent is een beroerte ingrijpender dan als je jonger bent. Door bloedverdunners te slikken, maak je dat risico weer kleiner. Zou u dat willen?

Ja, ik wil ieder jaar een hartfilmpje

Een jaarlijks hartfilmpje is een goede manier om je hart in de gaten te houden. Zo verklein je het risico dat je ongemerkt met boezemfibrilleren blijft rondlopen. Als je vervolgens met een eenvoudig pilletje of een kleine operatie het risico op een beroerte kan verkleinen, is dat alleen maar mooi. Misschien gaat u toch al ieder jaar naar de huisarts of de specialist voor een controle. Daar kan dit mooi in worden meegenomen.

Nee, ik hoef geen jaarlijks hartfilmpje

Als alle 60-plussers voor de zekerheid ieder jaar een hartfilmpje laten maken, lopen de ziekenhuizen helemaal over. Het is beter om een hartfilmpje af te nemen als er ook klachten zijn. Een hartfilmpje is geen kleinigheid. Je moet meestal naar het ziekenhuis. Dat is weer een dag reizen, wachten en gedoe. En niet te vergeten: de spanning over de uitslag. Als je inderdaad boezemfibrilleren hebt, komt er een dagelijkse pil bij, alleen maar om een risico te verkleinen. Of misschien slikt u al bloedverdunners. Waarom zou je deze controle dan nog doen?

Stelling: 'Ik wil ieder jaar een hartfilmpje'

Keuzen
Auteur 
  • Heleen Croonen

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Mijn huisarts kan het zelf of anders de praktijkondersteuner, er is een aparte kamer geen punt zou ik zeggen.

Heel belangrijk, dat beroertes voorkomen kunnen worden, en mensen veel leed kunnen besparen

Het is belangrijk vooral voor mensen met een familie achtergrond van beroerte en ook voor suikerziekte patienten. Ik ben 75 en suikerziekte patient voor 41 jaar. Ik heb nog nooit een filmpje gehad en mijn laatste ECG is ongeveer 10 jaar geleden en een kleine onevenheid in de ritme gezien maar verwaarloosd. Wat vind je daaarvan? Nu denk ik dat ik ben gewoon een van de “ lucky ones” die mogen zo lang kunnen leven zonder de hulp van de filmpje. Ik vind dat een hartfilmpje heel belangrijk is!! Doe het voor jezelf! Hou van jezelf!

Ik ben bijna tachtig en nog nooit geen hartklachten gehad. Na een onderzoek voor een kleine operatie (prostaatproblemen) is mij aangeraden om een bkoedverdunner daags te gaan gebruiken.
Bevalt me prima en ben nog steeds op wat ouderdomskwalen na in prima conditie en gezondheid. dus waarom zou ik dan zonder klachten een hartfilmpje jaarlijks laten maken

Het zou me gerust stellen , soms denk je hart , wat doe je nou ?

Veel huisartsen hebben tegenwoordig ook al een ecg apparaat en hoef je voor een hartfilmpje niet naar het ziekenhuis. Ik ben (vrouw) 69, geen klachten, maar regelmatig hartkloppingen. Mijn moeder is overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. Dus ik zou het heel graag jaarlijks willen laten controleren.

Bij mij is vorig jaar zo'n hartfilmpje gemaakt bij de huisarts en er werd een onregelmatigheid ontdekt. Kwam bij de cardioloog terecht en via onderzoeken o.a. een MRI kwam men erachter dat het VES is, een hartritme stoornis, mijn hart slaat af en toe te snel. Ik heb er gelukkig niet al te veel hinder van en hoef ook geen medicijnen te slikken. Toch blij dat ik dit ( ik ben 67) gedaan heb.

Als je boven de 70 jaar bent zegt de cardioloog ,u bent goed ingesteld met medicijnen,dus is een hartfilmpje niet meer nodig.

Ik zou t fijn en geruststellend vinden om elk jaar of minstens eens per 2 jaar een hartfilmpje te laten maken. Ook omdat mijn vader en broers en een zus van hem een acute hartstilstand hebben gehad.

Ik zou t fijn en geruststellend vinden om elk jaar of minstens eens per 2 jaar een hartfilmpje te laten maken. Ook omdat mijn vader en broers en een zus van hem een acute hartstilstand hebben gehad.