Aantal dementerenden in Europa zal verdubbelen

Getty Images

Tot 2050 zal het aantal Europeanen met dementie verdubbelen tot 18,8 miljoen mensen. Dat meldt de organisatie Alzheimer Europe in een analyse van eerdere dementie-studies en demografische gegevens.

In Nederland lijden naar schatting van Alzheimer Nederland momenteel zo’n 280.000 mensen aan dementie. Per uur komen daar vijf mensen bij. Verwacht wordt dat dit aantal zal verdubbelen tot meer dan een half miljoen in 2050. Dat is ruim 3 procent van de Nederlandse bevolking.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er wordt gesproken over een verdubbeling van het aantal dementerende mensen. In oktober 2019 riepen tientallen wetenschappers het kabinet op om zich voor de volle honderd procent in te zetten voor preventie van dementie. Dat deden zij via een ingezonden brief in het NRC.

Geen slecht nieuws

Volgens Peter Paul De Deyn, directeur van het Alzheimer Research Centrum in Groningen, is het nieuws van de verwachte verdubbeling niet per se slecht nieuws. Dat er straks sprake is van een verdubbeling van het aantal dementerende Europeanen en niet van een hogere stijging, laat volgens hem zien dat de inzet op preventie van dementie werkt, vertelt hij aan de NOS.

Risicofactoren voor dementie

Factoren die het risico op dementie positief kunnen beïnvloeden, zijn voldoende lichaamsbeweging, een gezonde bloedsuikerspiegel en bloeddruk, gezonde voeding, niet roken, onderwijs, sociale interactie en genoeg slaap. Beweging zorgt bijvoorbeeld voor meer bloedtoevoer naar het brein, maar stimuleert ook de aanmaak van een beschermend eiwit. Om het risico op dementie te verlagen, is een gezonde leefstijl en de verspreiding van goede informatie over dementie dus van belang.

Auteur 
Bron 
  • NOS
  • Alzheimer Nederland