Bijna de helft van de Nederlanders gaat af op onderbuikgevoel

Getty Images

Bijna iedereen kent wel dat onderbuikgevoel van 'vlinders in je buik' of 'in je broek poepen van angst'. Deze gezegden tonen aan dat we eigenlijk al lang weten dat je ook emoties in je buik voelt. Bijna de helft van de Nederlanders is het hiermee eens, want 49 procent gaat ook echt af op dat onderbuikgevoel.

Dat blijkt uit recent onderzoek van Yakult onder 1.000 Nederlanders. Het onderbuikgevoel, ook wel bekend als je instinct, is iets wat niet onder woorden gebracht kan worden, het is een gevoel. Uit het onderzoek blijkt dus dat veel mensen hiernaar luisteren. Toch zijn er ook Nederlanders die zich hier niet in kunnen vinden en van mening zijn dat op je onderbuikgevoel afgaan voor emotionele types is (33 procent).

Darm tweede brein

Hersenen en darmen communiceren met elkaar en een groot deel van deze communicatie naar de hersenen komt vanuit de buik en vice versa. Voor zeker 89 procent van de Nederlanders is een gezonde buik belangrijk, maar 23 procent praat nooit met iemand over zijn of haar stoelgang. Terwijl de stoelgang juist laat zien hoe gezond de darmen zijn. Wel komt uit het onderzoek naar voren dat ruim 60 procent van de respondenten wel eens in zijn of haar buik zou willen kijken om te weten of alles daar gezond is.

Bacteriën en probiotica

Via eten en drinken krijgen we veel bacteriën binnen, waaronder veel gunstige bacteriën, die goed zijn voor de gezondheid. Ze worden soms zelfs toegevoegd aan levensmiddelen. Als deze bacteriën aan bepaalde richtlijnen voldoen, zijn dat probiotica. Probiotica zitten bijvoorbeeld in sommige zuiveldrankjes, yoghurtproducten en supplementen. 79 procent van de Nederlanders vindt voeding belangrijk voor de darmen en probiotica zijn hier onderdeel van. 41 procent van de Nederlanders is dan ook van mening dat regelmatig probiotica innemen bevorderlijk is voor het welzijn van de darmen, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek.

Waar zijn probiotica dan allemaal goed voor?

• Probiotica zorgen voor minder plek in de darmen voor slechte bacteriën en behoud van gunstige bacteriën.
• Probiotica kunnen een gunstig effect hebben op het immuunsysteem.
• Probiotica helpen een goede werking van de dikke darm ondersteunen en stimuleren de stoelgang.

Professor Robert Jan Brummer, hoogleraar gastro-enterologie: "We zien steeds vaker een nauwe samenwerking tussen onze hersenen en darmen. Het bekende 'onderbuikgevoel' laat dit maar al te goed zien. Daarom is het net zo belangrijk om goed voor je darmen te zorgen als  voor je hersenen. Naast dat probiotica een mooie aanvulling zijn, blijft het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. In mijn eerdere onderzoeken en huidige onderzoekswerk ben ik steeds meer aan het ijken naar de relatie tussen voeding, het microbioom, de darmen en het brein. Want wat zou het mooi zijn als je bijvoorbeeld je stemming kunt verbeteren door goede zorg voor je darmen."

In het Darm & brein magazine van ons zusje Gezondheidsnet staat een compleet interview met professor Brummer. Je kunt het hier gratis downloaden.

Auteur 
  • Redactie