PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

‘Marktplaats’ voor hersenonderzoek

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder lanceerde op de 50PlusBeurs een nieuwe website voor hersenonderzoek. Mensen kunnen zich hier aanmelden als proefpersoon en zo het onderzoek naar dementie helpen versnellen.

‘Wie is hier trager gaan lopen? Wie kan minder snel nadenken dan vroeger? Handen omhoog graag!’ Het zijn confronterende vragen op de 50PlusBeurs. De bekende professor Erik Scherder vuurt ze af op het toekijkend publiek.

Maar het zijn ook belangrijke vragen. Want de witte stof in de hersenen is kwetsbaar voor veroudering, legt Scherder uit. De verbindingen in die witte stof nemen af met de jaren, en daardoor ga je trager lopen en trager denken. Het is Scherder er alles aan te doen om mensen in beweging te krijgen en te houden, in de hoop dat de functie van de witte stof behouden blijft. 

Dementie

Precies weten hoe het zit, doet hij nog niet. De wetenschap is nog druk bezig met het uitpuzzelen van het verband tussen beweging en hersenfunctie van het ouder wordende brein. Voor dat onderzoek heeft Scherder veel proefpersonen nodig, niet alleen mensen met hersenziekten als dementie, maar ook mensen die de diagnose niet hebben. Net als Scherder zijn onderzoekers veel tijd kwijt met het vinden van proefpersonen voor hersenonderzoek. Zo gaan maanden tot zelfs jaren verloren in het onderzoek naar dementie

Vragenlijsten

Alzheimer Nederland, de Hersenstichting en het VUmc hebben nu de handen ineengeslagen en een nieuwe website geopend: www.hersenonderzoek.nl. Mensen die willen bijdragen aan hersenonderzoek kunnen zich op deze website aanmelden. Na opgeven van geboortedatum, postcode en wat medische gegevens sta je in het systeem. Vervolgens kan een hersenonderzoeker contact opnemen voor een specifiek onderzoek. Dat is zeker niet altijd een belastend onderzoek met MRI. Het kan bestaan uit een aantal vragenlijsten. 

Privacy

Weinig gegevens zijn zo gevoelig, als die over het functioneren van ons brein. Hoe zit het met de privacy? Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld, zo licht projectleider Marissa Zwan toe. De gegevens worden gecodeerd en voor ten minste vijftien jaar opgeslagen. Hersenonerzoek.nl werkt samen met de Universiteit van San Francisco in de Verenigde Staten. In dit samenwerkingsverband kunnen (gecodeerde) gegevens worden uitgewisseld.

Wanneer je deelneemt, worden de onderzoeksuitslagen los van je persoonsgegevens opgeslagen. Verder wordt er geen koppeling gemaakt met het burger service nummer of het medisch dossier. Deze privacy-maatregelen zijn gecheckt door de medisch ethische toetsingscommissie van het ziekenhuis en voldoen aan de wet bescherming persoonsgegevens. 

Bridgen

Helaas krijg je geen onderzoeksuitslagen over je eigen brein, als je deelneemt. Wel sturen de wetenschappers tips die helpen om de hersenen gezond te houden, gebaseerd op de behaalde resultaten. Scherder deelt de nieuwste inzichten op dit gebied: ‘Doe dingen die moeite kosten. Ga bridgen, schaken of leer een nieuw instrument spelen. Daarmee geef je een positieve prikkel aan je brein. Maar vergeet vooral niet te bewegen, want wie een hoge loopsnelheid heeft, houdt zijn prefrontale cortex in een betere conditie.’

Aanmelden kan hier.