Nieuw Alzheimer-medicijn lijkt te werken

Een nieuw medicijn wordt momenteel aangedragen om de strijd aan te gaan met de hersenziekte Alzheimer. Als het middel wordt goedgekeurd, betekent dit dat er voor het eerst in vijftien jaar een nieuw medicijn tegen alzheimer op de markt komt.

In Amerika is fabrikant Biogen naar de toezichthouder FDA (Food and Drug Administration) gestapt om goedkeuring te vragen voor het medicijn Aducanumab, een middel tegen de ziekte van Alzheimer. Later dit jaar wil het bedrijf dit ook in Europa gaan doen. Dit voorjaar maakte Biogen nog bekend dat het onderzoek naar dit middel zou worden stopgezet, omdat het effect uitbleef. Nu blijkt het toch zijn werk te doen.

Nog geen zekerheid

Uit de nieuwe gegevens over het medicijn blijkt dat het pas werkt wanneer de patiënt een hoge dosis krijgt. De toezichthouder FDA kan hiermee akkoord gaan, maar er bestaat ook de mogelijkheid dat er om een nieuw onderzoek wordt gevraagd. Als dit gebeurt, zou het nog jaren kunnen duren voordat het medicijn op de markt zal verschijnen.

Geen geneesmiddel

Volgens de fabrikant kan het medicijn alzheimer niet stoppen of genezen, maar kan het de ziekte wel remmen. Andere vormen van dementie zijn niet met Adunacumab te behandelen, omdat het medicijn alleen werkt op een eiwit dat alleen voorkomt bij de ziekte van Alzheimer.

In Nederland lijden zo’n 270.000 mensen aan dementie. Van dit aantal hebben naar schatting 160.000 tot 190.000 mensen de ziekte van Alzheimer. De kans dat iemand in zijn leven dement wordt, is hoog, namelijk 20 procent.

Preventie van dementie

Begin deze week nog schreven tientallen wetenschappers een brief naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met het verzoek om meer te investeren in de preventie van dementie.