Een gehoortest: zo bereid je je voor

4 tips voor je afspraak met de audicien

Getty Images

Je hebt het idee dat je gehoor de laatste tijd achteruit is gegaan. Of misschien wezen anderen er wel voorzichtig op dat je niet zo goed meer hoort. Een hoortest is dan de manier om erachter te komen hoe het met je oren gesteld is. Wat kun je van zo’n test verwachten? En hoe bereid je je daarop voor?

Vrijwel iedereen krijgt vroeg of laat te maken met gehoorverlies. Zo’n 1,5 miljoen Nederlanders kunnen dat beamen. Dat kan ouderdomsslechthorendheid zijn - de meest voorkomende oorzaak van gehoorverlies bij mensen boven de 55 – of lawaaislechthorendheid door blootstelling aan te harde geluiden. Gehoorverlies kan ook worden veroorzaakt door oorsmeer, gehoorgangontsteking (otitis externa), middenoorontsteking, otosclerose of tinnitus.

Stel een hoortest niet uit

De mate waarin je er last van hebt, verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen horen hoge tonen minder goed, andere mensen missen juist de lage tonen. Een hoortest bij de audicien is daarom de aangewezen manier om te bepalen of en zo ja in hoeverre je gehoor inderdaad achteruit is gegaan. Stel die test niet uit, want dat je er iets mee moet, is duidelijk. Als je gehoorverlies negeert, wordt het namelijk alleen maar erger en dat wil je natuurlijk niet. Mensen met gehoorverlies gaan bovendien sociale contacten vaak steeds meer uit de weg. Dit kan leiden tot sociaal isolement en depressie. Ook je cognitieve vermogens gaan achteruit als je je hoorprobleem niet aanpakt. Op naar de audicien dus. Vier tips om je goed voor te bereiden:

1. Neem iemand mee

Het lijkt raar om iemand mee te nemen naar een hoortest. Toch is het verstandig te vragen of je partner, een ander familielid of een goede vriend je gezelschap wil houden. Twee mensen horen immers meer dan één, en dat geldt in dit geval misschien nog wel meer dan anders. Je krijgt een heleboel informatie en het is fijn als je dat naderhand met iemand kunt bespreken. Bovendien kan zo iemand aan de audicien toelichten hoe zij jouw gehoorverlies ervaren in verschillende situaties en dat kan helpen bij het stellen van de juiste diagnose.

2. Schrijf je hoorproblemen op

De audicien zal je van alles vragen over je gehoor. Extra handig dus dat je van te voren vragenlijsten ontvangt om vast te leggen welke hoorproblemen jij ervaart. Je krijgt in ieder geval de HOORvragenlijst. Dit is een vragenlijst die ingevuld moet worden voor de zorgverzekeraar. Met behulp van deze lijst kan de audicien beoordelen welke categorie hoortoestel voor jou geschikt is. Dit is geen test, maar een inschatting van jouw situatie. Daarnaast ontvang je een intakeformulier van je audicien. Om je zo goed mogelijk te adviseren, wil deze alles weten over je gehoor. Hiervoor heeft hij een aantal medische gegevens met betrekking tot je oren nodig, maar ook een beeld van je leefsituatie en de situaties die je met een hooroplossing verbeterd wil zien. Dit zijn vragen als:

  • Welke symptomen ervaar je?
  • Hoe lang heb je hier al last van?
  • Heb je last van gehoorverlies in één of in beide oren?
  • Heb je een baan of hobby waarbij je blootgesteld wordt aan lawaai?
  • In welke situaties ervaar je de meeste hinder? (op feestjes, aan de telefoon, in een restaurant, etcetera)
  • Heb je (chronische) infecties aan je oren gehad? Of operaties?
  • Heb je wel eens een hoortoestel gebruikt?

Vergeet niet de ingevulde formulieren mee te nemen naar je afspraak en schrijf eventuele eigen vragen ook op.

3. Kies een goede audicien

Denk goed na over de audicien die je kiest. Bij een professionele hoorspecialist werken deskundige audiciens, die altijd volledig gediplomeerd en StAr-geregistreerd zijn (het keurmerk voor de hoorzorg). Bij Specsavers heeft iedere audicien bijvoorbeeld een gedegen opleiding gevolgd aan een onafhankelijk, door de overheid erkend opleidingsinstituut. Zij zijn allemaal triage-audiciens; dit betekent dat zij extra opleidingen hebben gevolgd en zonder verwijzing van een KNO-arts mogen vaststellen of je in aanmerking komt voor een hoortoestel. Net als artsen, scholen zij zich continu bij om hun kennis op peil te houden. Het is ook fijn als je een klik hebt met je audicien. Als uit de hoortest inderdaad blijkt dat je gehoorverlies hebt, gaat hij of zij immers samen met jou op zoek naar een goede hooroplossing die bij jouw probleem, budget en leven past.

4. Weet hoe het in z’n werk gaat

Een goede voorbereiding betekent ook dat je van tevoren weet wat je kunt verwachten. Daarbij is het belangrijk om te weten dat voor een uitgebreide hoortest meestal twee afspraken nodig zijn. Een hooronderzoek hoeft je trouwens geen geld te kosten. Bij de eerste afspraak wordt je gehoor uitgebreid gescreend. Dit gebeurt in een aparte ruimte door de hoorzorgspecialist. Hierbij testen ze met een hoofdtelefoon hoe het met je gehoor is. Je drukt op een knop wanneer je een geluid hoort. Deze tonen verschillen in hoogte en volume en worden afwisselend voor je linker- en je rechteroor afgespeeld. Hiermee kunnen ze bepalen hoe goed je verschillende frequenties kunt onderscheiden en horen. Als blijkt dat je 35 decibel gehoorverlies hebt of meer, dan is verder testen noodzakelijk.

Tijdens de tweede afspraak krijg je een meer uitgebreide hoortest door de audicien om een compleet beeld te krijgen van jouw specifieke gehoorverlies. Zo’n hoorspecialist zal je gehoor uitgebreid onderzoeken in een aparte afgesloten ruimte met professionele meetapparatuur. Daarbij wordt een protocol gevolgd waar alle aanbieders van hoortoestellen verplicht mee werken. De audicien voert onder andere een lucht- en beengeleidingsmeting en een spraaktest uit. Hierbij legt de audicien je meerdere woorden voor die jij vervolgens moet herhalen. De spraaktest bepaalt hoe goed je spraak begrijpt en hoort. Daarnaast bespreekt de specialist je algemene gezondheid met je, om zeker te weten dat er geen andere oorzaak is voor je gehoorproblemen. Tenslotte krijg je uitgebreid advies over je mogelijkheden van een hoortoestel en kun je eventueel een - meestal - gratis en vrijblijvende testperiode starten.

 

Auteur