Helpt een tabletje tegen oorpijn bij vliegen?

Getty Images

Ik, vrouw van 64, krijg regelmatig vreselijke oorpijn bij het stijgen en dalen van een vliegtuig. Een Amerikaanse vriendin neemt er een tabletje voor. Is er hier ook zoiets?

Rietje

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

De oorpijn bij het stijgen en dalen ontstaat door drukverschil tussen het midden­oor (de ruimte achter het trommelvlies) en de buitenwereld. Dat ontstaat doordat de buis van Eustachius niet goed werkt. Echt gemene pijn krijg je als het je niet meer lukt om – bijvoorbeeld met gapen of door je neus dicht te houden en druk te geven – de buis van Eustachius te ­openen.

Een neusspray met xylometazoline ­ die de slijmvliezen doet slinken kan daarbij helpen, maar zo’n spray komt niet direct in contact met de buizen van Eustachius. In Engeland bestaan er tabletten met een vergelijkbaar middel die je zo bij de drogist en supermarkt kunt kopen. De werkzame stof heet pseu­do­ephedrine. Nederlandse artsen vinden dat soort tabletten overigens maar niks: het is een adrenaline-achtige stof, dus je kunt je er gejaagd van gaan voelen en een snelle hartslag krijgen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!