Helpt een tabletje tegen oorpijn bij vliegen?

Ik, vrouw van 64, krijg regelmatig vreselijke oorpijn bij het stijgen en dalen van een vliegtuig. Een Amerikaanse vriendin neemt er een tabletje voor. Is er hier ook zoiets?
Rietje

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

De oorpijn bij het stijgen en dalen ontstaat door drukverschil tussen het midden­oor (de ruimte achter het trommelvlies) en de buitenwereld. Dat ontstaat doordat de buis van Eustachius niet goed werkt. Echt gemene pijn krijg je als het je niet meer lukt om – bijvoorbeeld met gapen of door je neus dicht te houden en druk te geven – de buis van Eustachius te ­openen.

Een neusspray met xylometazoline ­ die de slijmvliezen doet slinken kan daarbij helpen, maar zo’n spray komt niet direct in contact met de buizen van Eustachius. In Engeland bestaan er tabletten met een vergelijkbaar middel die je zo bij de drogist en supermarkt kunt kopen. De werkzame stof heet pseu­do­ephedrine. Nederlandse artsen vinden dat soort tabletten overigens maar niks: het is een adrenaline-achtige stof, dus je kunt je er gejaagd van gaan voelen en een snelle hartslag krijgen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

 

9 Comments

Door T. De Boer (niet gecontroleerd) op za, 28-7-2018 - 20:22

Ik gebruik Otalgan oordruppels, druppel deze in het oor in de vertrekhal, doe gelijk daarna schuimoordopjes in. De oordopjes haal ik na de vlucht weer uit de oren, hierdoor zowel bij stijgen als dalen geen oorpijn meer gehad

Door Michel (niet gecontroleerd) op vr, 27-7-2018 - 19:13

Onzin, gewoon even klaren. Dwz vingers op je neus en even proberen te snuiten.

Door Ellen (niet gecontroleerd) op vr, 27-7-2018 - 18:04

Ik had erge pijn bij het dalen. Sinds ik earplanes gebruik heb ik nergens meer last van. Ze heffen het luchtdrukverschil op.

Door Anne (niet gecontroleerd) op vr, 27-7-2018 - 17:34

Nog een tip tegen oorpijn bij vliegen: druppel 1 of 2 dagen van tevoren de oren met olie, dan wordt het trommelvlies soepel. Verder doen de anti-druk oordopjes wonderen.

Door Chiara (niet gecontroleerd) op vr, 27-7-2018 - 15:07

Jaren heb ik er ook last van gehad. De dag , voor vliegen, neusspray paar keer per dag, voor het vliegen en dalen, oordopjes gebruiken en parasetemol voor vliegen innemen en met dalen 2 stuks. Gaat erg goed nu.

Door M. Brokx (niet gecontroleerd) op vr, 27-7-2018 - 11:50

Er zijn speciale oordopjes te koop bij apotheek speciaal voor opstijgen en dalen. Misschien een idee? Ook op Schiphol te koop. Deze goed in oor draaien.

Door Jolanda (niet gecontroleerd) op do, 26-7-2018 - 23:05

Oorpijn met vliegen voorkom je door Vette watjes in je oren te doen bij het stijgen en dalen.. Te koop bij de apotheek !

Door Ria (niet gecontroleerd) op do, 26-7-2018 - 20:03

Je voorkomt de pijn door deneusspray alvast te gebruiken als je op de luchthaven bent en nog een keer ongeveer een half uur voordat de daling ingezet wordt.

Door Margriet (niet gecontroleerd) op do, 26-7-2018 - 17:22

Een neusspray helpt meestal afdoende. Spray ongeveer een half uur voor de vlucht in beide neusgaten. Als het een lange vlucht is, kunt u voor de landing nogmaals een keertje sprayen. (Heb hier zelf goede ervaring mee).