Hoortoestel helpt senioren scherp houden

Getty Images

Gehoorverlies wordt in verband gebracht met een versnelde cognitieve achteruitgang bij senioren, maar het gebruik van een hoortoestel hun geheugen en denkvermogen scherp houden.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Bordeaux.

Bij aanvang van de studie gaven de deelnemers met behulp van een enquête aan hoeveel last ze hadden van gehoorverlies. Van deze 65-plussers kampten er 137 met ernstig gehoorverlies. 1139 mensen hoorden wat slechter. Zij hadden bijvoorbeeld moeite om een gesprek te volgen als er meerdere mensen aan het woord waren of in een lawaaierige omgeving. 2394 deelnemers hadden geen gehoorproblemen.

Cognitieve functies

Vanaf 1989-1990 werden de deelnemers 25 jaar lang gevolgd. Met behulp van de Mini-Mental State Examination, een gestandaardiseerde vragenlijst, werden hun cognitieve functies gemeten. Bij het begin van het onderzoek scoorden de deelnemers met een verminderd gehoor al slechter op deze test.

Gedurende de onderzoeksperiode bleken mensen die problemen met hun gehoor hadden bovendien sneller achteruit te gaan dan mensen zonder gehoorproblemen dan mensen uit de controlegroep zonder gehoorproblemen, ongeacht hun opleidingsniveau, geslacht of leeftijd.

Nut hoorstoestel

Een hoortoestel bleek de senioren echter scherp te houden. Deelnemers die last hadden van gehoorverlies en daarom een hoortoestel droegen, vertoonden dezelfde mate van cognitieve achteruitgang als de controlegroep met een goed gehoor.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Medical Xpress