Ik heb last van mijn hoortoestel. Wat nu?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

vrouw doet hoorapparaat in
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: ik heb eczeem in mijn gehoorgangen, waarvoor ik al jarenlang oordruppels gebruik. Nu had ik een gehoorapparaat nodig. De hele zijkant van mijn ­gezicht werd alleen pijnlijk, dus ik heb het apparaat teruggebracht. Wat nu?

Ik gebruik al 40 jaar Locacorten-Vioform in ­verband met eczeem in mijn gehoorgangen. Nu had ik een gehoorapparaat nodig en ­hiervoor moest ik van die kleine dingetjes in mijn oor dragen. De hele zijkant van mijn ­gezicht werd pijnlijk, dus ik heb het apparaat teruggebracht. Wat nu?

U heeft chronische gehoorgangontstekingen. Dit kan door meerdere prikkels in stand blijven, uw arts heeft vast uitgezocht wat bij u de ­ontstekingen triggert. Zo niet, ga dit dan samen na. Alleen bij ­‘rustige’ ­gehoorgangen ervaart u geen klachten van de ­oorstukjes van een hoortoestel. Een laatste optie is een meatusplastiek, alleen ­toegepast bij te nauwe ­gehoorgangen. Hierbij wordt kraakbeen verwijderd ­uit het bovenste deel van de gehoorgang. Vaak onder lokale verdoving.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond december 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

 

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond