Moet u horen!

4 vragen over het gehoor

Kunt u een lui oor krijgen van een gehoorapparaat? Is er ook een goede gehoortest via internet? Audioloog Jan de Laat beantwoordt vier veelgestelde vragen over het gehoor.

1. Dicht oor

Ik ben meerdere malen naar de huisarts geweest omdat mijn oor dichtzit. Zij probeert het dan uit te spuiten, maar het lukt niet. Dat is lastig, want ik hoor nu slecht aan één kant. Wat kan ik doen?

"Er zijn bij een dicht oor drie mogelijkheden. Als het probleem alleen overtollig oorsmeer is, kan de huisarts het oorsmeer eerst met druppels zacht maken en daarna uitspuiten. Soms wordt het oorsmeer weggezogen of mechanisch verwijderd met een lisje (haakje). Maar ik neem aan dat de huisarts dit allemaal al heeft geprobeerd.

De oorzaak kan ook een middenoorprobleem zijn. De kno-arts meet dan hoe beweeglijk het trommelvlies is. Als het trommelvlies door vocht niet beweegt, kan hij dit doorprikken, zodat het vocht kan ontsnappen. Tot slot kan de oorzaak van een dicht oor in het binnenoor zitten. Met een gehoortest kan dan worden onderzocht of er gehoorverlies is. Mensen hebben niet altijd in de gaten dat ze minder horen, ze denken soms dat hun oren dichtzitten. In dat geval kan een hoortoestel vaak helpen."

2. Doof oor

Kan ik via mijn tablet mijn gehoor testen? Mocht het niet goed zijn, dan kan ik altijd nog naar een audicien gaan.

"Ja, dat kan via www.hoortest.nl. Deze hoortest is ontwikkeld door het Audiologisch Centrum van het VUmc in Amsterdam in samenwerking met de Nationale Hoorstichting. Binnen enkele minuten krijgt u een indruk van de kwaliteit van uw gehoor. Mocht daar aanleiding voor zijn, dan adviseert de test u om naar de audicien of huisarts te gaan. Wacht daar niet te lang mee. Ouderen wachten gemiddeld maar liefst tien jaar na het eerste signaal van gehoorverlies totdat ze in actie komen. Daardoor kan hun gehoor harder achteruitgaan dan eigenlijk nodig is."

3. Lui oor

Worden de oren lui als je een gehoorapparaat draagt? Ik kan me voorstellen dat ze dan minder ingespannen worden om geluiden op te vangen. Zo ja, gaat dan het gehoor nog sneller achteruit?

"Oren zijn geen ogen. Van het oog is bekend dat een bril luiheid kan veroorzaken omdat de werking van het oog vooral bepaald wordt door de oogspier. En die kan, zoals elke spier, lui worden. Maar bij het oor zijn amper spieren betrokken. Wél zenuwen, en die kunnen nauwelijks lui worden.
Eerder is het omgekeerde het geval: als u slechter hoort maar geen gehoorapparaat gebruikt, kan de gehoorzenuw juist achteruitgaan doordat hij te weinig prikkels krijgt. Daarom adviseren we mensen altijd een paar maanden een gehoorapparaat op proef te nemen, ook als ze denken dat ze er nog niet aan toe zijn. Na die twee maanden kunnen ze beoordelen of ze er echt baat bij hebben."

4. Gevoelig oor

Mijn man (62) heeft vaak last van zijn oren. Als er wind staat, moet hij watjes in zijn oren. Op de fiets kan hij ook niet zonder watjes. De dokter zegt dat alles goed is, maar ik vind dit niet normaal. Wat vindt u?

"Vermoedelijk is er sprake van overgevoeligheid voor geluid, zogenaamde hyperacusis. Dit uit zich meestal als overgevoeligheid voor 'gewoon geluid', zoals het tikken van een theelepeltje in een kopje of fluitende vogels. Het lijkt erop dat voor uw man het suizen van de wind pijnlijk is. Soms is dit door training (enigszins) te verhelpen. Op www.nvvs.nl vindt u meer informatie over hyperacusis."

Jan de Laat is als klinisch fysicus en audioloog verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en is bestuurslid van de Nationale Hoorstichting.

Bron(nen):
Trefwoorden:

5 Comments

Door Carla (niet gecontroleerd) op wo, 14-3-2018 - 20:00

Dit heb ik al na een paar uur, draag ze daarop zo weinig mogelijk, niet goed maar word er gek van en het irriteert mateloos.

Door Tineke steggerda (niet gecontroleerd) op wo, 14-3-2018 - 11:55

Kan je door gehoorapparaat ook enorme jeuk krijgen in je oren. Een jeuk die je met je vinger niet wegkrijgt. Altijd na een paar dagen krijg ik enorme jeuk.
Doe ik ze dan paar dagen niet in dan is dat weg. Maar altijd na 22 a 3 dagen van dragen apparaat.

Door e.budel (niet gecontroleerd) op zo, 22-2-2015 - 11:24

Ik heb altijd last van oorsuizen,
wat kan ik er aan doen

Door Berdien (niet gecontroleerd) op zo, 2-11-2014 - 12:20

Over het luie oor: sinds een jaar gebruik ik hoorapparaten en raad eens.... als ik een dagje zonder ga merk ik dat mijn gehoor beter is. Na een antal dagen neemt het weer af en moeten de hoorapparaten weer in.
Soms is het horen met apparaten minder, dat is voor mij het sein om even een paar dagen zonder te gaan.
Ter info bepaalde tonen zijn van jongs af aan gebrekkig geweest, ben nu 64 en merk dat met het ouder worden ik er meer last van heb. Ook voor mijn 8e jaar heb ik er last van gehad. Beweerd wordt dat het heeft te maken met slechter zien waardoor ik minder goed kan liplezen. Alle jaren tussendoor heb ik weinig kast gehad.
Zo zie je allerlei factoren spelen onbewust een rol bij horen.

Door Geertje (niet gecontroleerd) op zo, 2-11-2014 - 11:11

Als ik gefietst heb en het is wat kouder dan krijg ik als ik weer in huis ben last van mijn oren en kaken. Wat zou dat kunnen zijn?