Neusballon kan helpen bij lijmoor

Een simpele behandeling met een ballon kan helpen tegen een lijmoor, een veelvoorkomende kwaal bij jonge kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Southampton.

Veel jonge kinderen krijgen weleens last van een lijmoor. Hierbij vult het middenoor zich met een dikke vloeistof. Vaak merken ouders dit pas op als hun kinderen gehoorproblemen ontwikkelen. Meestal wordt een lijmoor behandeld met buisjes of medicatie. 

Ballon opblazen

Ian Williamson en zijn team testten een andere behandelmethode: een ballon die je via een tuitje afwisselend met het ene en het andere neusgat opblaast. Van een groep van 320 kinderen van 4 tot 11 jaar gebruikte een gedeelte gedurende 1 tot 3 maanden 3 keer per dag de neusballon. De rest kreeg de standaardbehandeling.

Vergeleken bij de standaardbehandelinggroep, hadden in de neusballongroep na een maand meer kinderen een normale druk in het middenoor (ongeveer 36 versus 47 procent). Na 3 maanden was bij de helft van de ballongebruikers de druk in het middenoor normaal, in de andere groep gold dat voor 38 procent van de kinderen. Bovendien hadden de kinderen die de neusballon gebruikten op minder dagen klachten.

Ploppende oren

Deze ballontechniek is niet nieuw. Het is vergelijkbaar met je oren klaren als ze dicht zitten, bijvoorbeeld in een vliegtuig. Nader onderzoek moet uitwijzen of deze methode bij alle kinderen bruikbaar is en of er sprake is van bijwerkingen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Canadian Medical Association Journal.

Bron(nen):