Antirimpelcremes onmisbaar

Getty Images

In het enorme gamma van verzorgingscrèmes en –serums zijn  antirimpelproducten een vaste waarde. En terecht. Ze houden onze huid jong en zijn zo onmiskenbaar efficiënt dat we onmogelijk nog zonder kunnen.

De huid, terra incognita? Gelukkig is dat steeds minder het geval. Het grootste orgaan van ons lichaam is het enige dat, samen met onze ogen, permanent blootstaat aan agressie van buitenaf. Haar driedimensionale structuur – epidermis, dermis en hypodermis – is gekend. Haar mechanismen van verandering en herstel eveneens: een wonde of aanval van buitenaf veroorzaakt een massale vernietiging van cellen en huidstructuur, waardoor zelfherstel soms moeilijk wordt. Vandaar het belang van crèmes.

Diepgaande werking

Ook het verouderingsproces heeft steeds minder geheimen. Dit dankzij in vitro aangemakte menselijke huidcellen. Met de jaren verdunt de derma en neemt de dichtheid van de vezels toe. Labs analyseren de klinische verschijnselen die gepaard gaan met huidveroudering op basis van tien categorieën rimpels en drie criteria voor stevigheid. Dit alles bepaalt de ouderdomsindex van de huid. Ook zuurstof speelt een belangrijke rol in de aantasting van de huid. Dit oxidatieproces wordt in de hand gewerkt door lichtstralen.

Bruine vlekken, rimpels en een slappere huid kunnen we niet volledig voorkomen, maar een goede hydratatie en bescherming tegen zonnestralen kunnen de schade aanzienlijk beperken. Vergeet niet dat onze huid genetisch geprogrammeerd is om maar liefst... 150 jaar mee te gaan!

De technologie evolueert voortdurend. De onderzoekers blijven resultaten boeken, waardoor de recentste antirimpelproducten efficiënter zijn dan ooit. Ze hebben een uitwerking in de basale laag, de grens tussen de epidermis en de derma, dus echt binnenin de huid.

Met de leeftijd vermindert de productie van collageen- en elastinevezels die een ondersteunende functie hebben. De huid kan op drie manieren reageren: expressierimpels, chronologische veroudering (rimpels en verlies aan stevigheid) en hormonale veroudering (verdunning van de huid en verlies aan dichtheid). Gelukkig kunnen we ons daartegen beschermen.

Welke crème op welke leeftijd?

Een goede verzorging is de eerste vereiste voor de eeuwige jeugd. Maar vanaf wanneer gebruikt u een specifieke antirimpel- of antileeftijdsverzorging? U moet een onderscheid maken tussen beide. Antileeftijd is een vrij vage soortnaam die alle producten verenigt die de huid jong houden. Antirimpel daarentegen veronderstelt een doelgerichte werking, specifiek tegen rimpels en kraaienpootjes. Dit soort verzorging lost het probleem op aan de basis, door rimpelvorming zelf tegen te gaan.

Gelaatslifting

Specialisten ontdekten dat het gelaat op twee manieren veroudert. Ofwel verdikken de gelaatstrekken om vervolgens minder stevig te worden, ofwel behoudt het gelaat zijn mooie ovalen vorm maar verschijnen er rimpels en kraaienpootjes. Verdikte gelaatstrekken komen vooral voor bij een vette en gemengde huid, en vaker bij ietwat molliger vrouwen dan bij slanke. Rimpeltjes en kraaienpootjes gaan samen met een eerder droge huid op een fijnbesneden gezicht (scherpe kin en hoge jukbeenderen).

Verschillende onderzoeken tonen aan dat vrouwen niet zozeer schrik hebben voor rimpels, maar wel voor slappe gelaatstrekken, zoals mondhoeken die zakken, oogleden die halfstok hangen en wangen die hun bolle vorm dreigen te verliezen. Hun belangrijkste klacht? “Ik herken mezelf niet in de spiegel.
 

Let op!

Hoe duur uw antirimpelcreme ook is, hij zal nooit het gewenste effect hebben wanneer u zich onvoldoende beschermt tegen de zon. Want onder invloed van UVA – stralen verliezen collageen – en elastinevezels hun stevigheid en de huis haar waterbindend vermogen. Dus is het belangrijk een creme te kiezen met een  voldoende hoge SPF of Sun Protection Factor. Ook wanneer het bewolkt is,  is een zonnefilter onontbeerlijk.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Plus Beauty Special