Een minder 'vol' gezicht?

Kom in actie!

Getty Images

Als we ouder worden, verandert er van binnen van alles. En dat zie je ook aan het gezicht: we krijgen rimpels, de huid wordt slapper en de vorm van het gezicht verandert. Tijd om in actie te komen.

Iedereen gaat er ouder uitzien, zo simpel is het. Het hoort er gewoon bij. Je krijgt meer rimpels en de huid wordt slapper, dat is duidelijk. Maar de grootste verandering vindt onder de huid plaats. Langzaam maar zeker krimpen onze botten en dus ook die van het gezicht. Schrik niet, maar de botafname begint bij vrouwen al tussen 25 en 40 jaar. Mannen hebben nog een paar jaar respijt: bij hen begint het pas vanaf 45 jaar.[ITEMADVERTORIAL]

Zichtbare gevolgen

Wat zijn de bijverschijnselen van het verdwijnen van botmassa? De wangen vallen wat in (doordat de jukbeenderen krimpen), de kaaklijn verslapt (door minder kaakbot en invallende slapen) en ook een fronsrimpel, hangende oogleden en gezakte wenkbrauwen zijn mede een gevolg van veranderende botten. Door het krimpen van het bot boven de neusbrug en van het bot bij de wenkbrauwboog wordt de huid op die plek een maatje te groot. Omdat ook de bovenkaak en het bot rond de neus krimpt, wordt de bovenlip iets langer, zakt de neus en wordt de neus-lippenplooi dieper. Tegelijkertijd verliest het gezicht onderhuids vet en spiermassa. Er ontstaat dus ruimte, waardoor de huid niet meer strak om het gezicht spant. Gevolg: de eerste plooien en rimpels dienen zich aan.

Andere contouren

Toch zijn het niet zozeer de rimpels, maar de veranderende contouren die het gezicht een oudere uitstraling geven. Het hele gezicht valt een beetje in. Daardoor ontstaan schaduwen en verliest het gezicht zijn jeugdige, vloeiende en vollere rondingen. Heeft een jong gezicht de vorm van een driehoek met de punt naar beneden, bij een ouder gezicht zakt alles als het ware een beetje en komt de basis van de driehoek aan de onderkant van het gezicht te liggen en wijst de punt naar boven.

Hulp uit een potje

De plekken waar het gezicht volume heeft verloren, kunnen worden opgevuld met veilige, tijdelijke fillers, zoals hyaluronzuur. Een goede cosmetisch arts brengt daarmee de jeugdige contouren van het gezicht weer terug zonder dat het resultaat onnatuurlijk is. Omdat de fillers tijdelijk zijn, moet de behandeling om de paar maanden worden herhaald.

Is een cosmetische behandeling u nog een brug te ver? Hoewel een crème het verloren volume van de botstructuur en het onderhuidse vetweefsel nooit kan opvullen, hebben sommige huidverzorgingsproducten wel degelijk een verjongend effect op de huid. Zo vult een crème met hyaluronzuur (dat duizend keer zijn eigen gewicht aan vocht kan vasthouden) de huid als het ware op met een overdosis aan vocht. En van het ingrediënt retinol is bewezen dat het rimpeltjes vervaagt. Weer andere werkstoffen verstevigen en 'liften' de huid subtiel.

Tips

  • Antioxidanten beschermen het lichaam (en de huid) tegen schadelijke vrije radicalen. Goed nieuws voor levensgenieters: chocolade die gemaakt is van 70 procent pure chocolade en rode wijn zitten vol antioxidanten.
  • Met 'gekke bekken trekken' traint u de gezichtsspieren en kunt u het natuurlijke verlies van de spiermassa enigszins een halt toe roepen.
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine