Pityriasis versicolor: zomers huidprobleem

Zomergist veroorzaakt vlekjes en schilfers

Pityriasis versicolor is een onschuldige huidaandoening die vooral in de zomer vaak voorkomt. Een gist zorgt voor vlekjes en schilfertjes op de huid. Daarom noemen we het ook wel 'zomergist'. Wat kunt u ertegen doen?

Op de gezonde huid leven allerlei bacteriën, schimmels en gisten. Eén zo’n gist is de Malassezia furfur. Meestal merkt u er niets van, maar onder bepaalde omstandigheden ontstaat er een overgroei van deze gist die de bovenste huidlaag aantast. Dat heet 'Pityriasis versicolor'.

De gist gedijt vooral goed als het warm en vochtig is en de huid vet is, bijvoorbeeld door het gebruik van (zonnebrand)crème. In de zomer en in warme, vochtige landen komt deze 'zomergist' dan ook vaker voor.

Symptomen
Pityriasis versicolor verstoort de vorming van pigment in de huid. Daardoor krijgt u verkleurde vlekjes. Heeft u een hele lichte huid, dan zijn de vlekjes donkerder dan de normale huidskleur. Heeft u een donkere huid of bent u wat bruiner geworden door de zon, dan worden de plekjes juist lichter dan de rest van uw huid.

Bij de vlekjes ontstaan vaak schilfertjes, die u soms pas ziet als u de huid een beetje oprekt. Daarnaast kunt u last hebben van jeuk.

Behandeling
Was u zonder zeep en spoel uw lichaam goed af als u bijvoorbeeld toch shampoo gebruikt hebt. Droog u vervolgens zorgvuldig af en gebruik geen vettige (zonnebrand)crème of bodylotion. Heeft u maar een paar vlekjes, dan kunt u ze insmeren met imidazol-crème.

Daarnaast kunt u de vlekjes behandelen met speciale shampoo en crèmes, zoals shampoo met selenium sulfide (of: seleensulfide). Deze shampoo brengt u een week lang dagelijks aan op uw lichaam en hoofdhuid. Spoel het er na tien minuten weer af. Het is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek.

Komt de zomergist steeds terug, dan kan uw huisarts andere crèmes voorschrijven of een kuur met anti-gistpillen, maar die pillen hebben veel bijwerkingen.

Hoe lang vlekjes?
De schilfertjes verdwijnen meestal al snel, maar de verkleurde plekjes zijn nog lang zichtbaar. Na drie tot zes maanden trekken ze weg. Stel je huid voorzichtig bloot aan de zon, dan zult u de vlekjes na verloop van tijd niet meer zien. Helaas kan pityriasis versicolor altijd weer terugkomen.