Winter wonder crémes

Help je huid van schraal naar soepel

De huid krijgt het in dit jaargetijde zwaar te verduren. Natuurlijk kan een crème geen wonderen verrichten, maar je kunt de schade (droogte-rimpels!) wél beperken door te smeren met een goed product.

Tegen de winterse elementen kan een jonge, gezonde huid zich goed wapenen: die maakt namelijk nog veel lipiden aan. Deze huideigen vetten vormen een waterbestendig beschermlaagje op de huid. Niet alleen ­beschermt dit laagje de huid tegen invloeden van buitenaf, het zorgt er ook voor dat het vocht ín de huid niet verdampt.

Maar naarmate we ouder worden, neemt de productie af. Minder lipiden betekent een minder vochtrijke en dus drogere huid. Kou maakt de zaak er niet beter op. Lipiden worden bij lage temperaturen minder soepel en smeerbaar. Zo ook de huideigen lipiden, die zich in de kou minder goed over de huid ­verdelen. Zo vallen er ‘gaten’ in het beschermlaagje. Er is maar één manier om je huid in de winter soepel te houden  en dat is smeren!

Huid is anders in de winter

Even testen: zit de crème lekker?

Heb je ’s zomers misschien genoeg aan een luchtige emulsie, ’s winters heeft de huid volle, romige crèmes nodig. Dit betekent niet dat je met een glimmend gezicht hoeft rond te lopen. Ook de meest romige producten trekken over het algemeen vrij snel in.

Blijft een crème als een vetlaagje op de huid liggen, dan is hij waarschijnlijk te romig voor jou. Maar een crème die als sneeuw voor de zon in de huid verdwijnt en weinig souplesse geeft, is weer niet vet genoeg. Uitproberen dus!

Romige crèmes die een tekort aan lipiden aanvullen

➊ Decubal Gezichtscrème Vitaal met 18 procent lipiden (€12,50).

 

➋ Dr. van der Hoog Hypo Sensitive SOS Balsem bevat vaseline, cacaoboter en sheaboter (€13,99).

➌ L’Oréal Extraordinary Oil is een voedende dag- en nachtcrème met sheaboter en oliën (€16,99).


 

 

Eerst een oliebeurtje

Er zijn steeds meer verzorgende gezichtsoliën die verrassend snel in de huid trekken. Dagelijks aangebracht onder de dagcrème is zo’n olie ’s winters een nuttige aanvulling op het verzorgings­ritueel.

Zachte oliën voor de heel droge huid:

➍ Boots Serum7 Active Night Oil bevat een mix van negen natuurlijke oliën (€28,95).

➎ Decubal Serum bevat lipiden, jojoba-, avocado- en amandelolie (€19,99).

➏ Clinique Turnaround Revitalizing Treatment Oil bevat oliën en salicylzuur om de huid te versterken (€48).

Soepeler met hyaluronzuur

Lipiden beschermen de huid tegen vochtverlies door er een waterproof ­laagje overheen te leggen. Hyaluronzuur houdt het vocht ín de huid vast. Het stofje is een vocht­wonder: het kan ­duizend keer zijn eigen gewicht aan vocht aan zich binden.

Ook hier gaat het de jonge huid voor de wind, want die maakt zelf voldoende ­hyaluronzuur aan. Maar een oudere huid produceert er steeds minder van. ­Logisch dus dat met de jaren de huid steeds vochtarmer en dus droger en rimpeliger wordt. Daarom ­bevatten veel vochtverzorgende producten ­hyaluronzuur, dat – omdat het óp de huid wordt aangebracht – vooral de ­buitenste ­huidlagen doordrenkt met vocht. Dit heeft als groot voordeel dat daardoor het vocht in de diepere lagen minder snel verdampt.

Topcrèmes met een hoge dosis  hyaluronzuur

➊ Vichy Aqualia Thermal Crème Riche is romig én verwent de huid met thermaal water (vanaf €17).

➋ Hyaluronic Water van het Nederlandse merk NYBF legt een gladmakend ­filmpje op de huid (€59,95).

➌ Collistar Hyaluronic Acid Aquagel ­hydrateert de huid (€39,95).

 

Prikjes tegen de droogte

Voldoende vocht betekent voor de huid niet alleen souplesse, maar ook ­volume. Door het vocht in de huid zwelt de huid als het ware wat op en zo worden droogte­rimpeltjes ‘gladgestreken’. Nu kun je ­natuurlijk geen vocht de huid in sluizen. Maar hyaluronzuur wél. In ­klinieken voor medische schoonheidsbehandelingen wordt deze stof namelijk in de huid geïnjecteerd.

Cosmetisch arts dr. Helga van den ­Elzen over deze fillers: “Een onderhuidse vulling met hyaluronzuur geeft de huid zowel volume als stevigheid. In principe zijn deze fillers veilig, maar het effect hangt ook af van de ­kennis, kunde en ervaring van de arts. Bij ­artsen met het ZKN- en NVCG-keurmerk ben je in elk geval in goede handen.”

Er zijn fillers die zo soepel zijn dat ze een plooi of rimpel kunnen ­opvullen, zoals de filler Juvéderm ­Volbella. Maar er zijn ook hyaluronzuurfillers waarmee grote oppervlakten behandeld worden, zoals de wangen. Zo kunnen veel kleine droogterimpeltjes in één keer worden aangepakt.

HYALURON-GEHEIMEN

In ons hele lichaam zit hyaluronzuur. De grootste concentratie bevindt zich in de huid, waar het vocht aantrekt én vasthoudt.

De aanmaak van hyaluronzuur neemt in de loop der jaren af. Zodoende wordt de huid vochtarmer, met droogterimpeltjes tot gevolg. De natuurlijke afname van hyaluronzuur kun je op twee fronten bestrijden: van buitenaf (met hyaluronzuur­crèmes) en van binnenuit (met een voedings­supplement: N-Acetyl-D-Glucosamine, ofwel NAG).

NAG is een belangrijk bestanddeel van hyaluron­zuur, en het zorgt ervoor dat er weer meer van kan worden aangemaakt. Dat dit ook echt werkt, bleek uit een onderzoek waarbij proefpersonen  gedurende acht weken 500 mg NAG per dag  slikten. Het vochtgehalte in hun huid was meet- baar verbeterd. Ook tabletten met een hyaluronzuurcomplex en collageen schijnen het vochtgehalte te verbeteren.

Special huid

Lees alles over hoe u uw huid gezond en vitaal kunt houden in onze special!

Bron(nen):