Kan ik mijn hond benoemen tot erfgenaam?

Getty Images

Ik heb een vraag waar ik toch wel erg mee zit. Als ik komt te overlijden, wil ik mijn hond goed verzorgd achterlaten. Is het daarom bijvoorbeeld mogelijk om mijn hond als erfgenaam te benoemen?

Anders dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten is in Nederland een (huis)dier geen zelfstandig persoon of rechtspersoon. Daarom kan een dier hier ook niet als erfgenaam worden benoemd.

Iemand die een huisdier heeft, wil dit huisdier in de meeste gevallen natuurlijk wel graag verzorgd achterlaten. Onderzocht is dat in 40% van de gevallen het huisdier opgevangen wordt bij  familie, vrienden of bekenden; ook als er niets over is vastgelegd.

Het kan echter verstandig zijn om dit wel van tevoren op papier te zetten. Dit kunt u regelen via een testament. U kunt daarin aan een erfgenaam of bijvoorbeeld de executeur vragen de verzorging van uw dier op zich te nemen. Als u dit wat strikter wilt regelen, is het mogelijk om iemand tot erfgenaam te benoemen onder last (verplichting). Hij/zij erft in dat geval geld of andere middelen van u onder de voorwaarde dat deze persoon dit geld of andere middelen gebruikt om goed voor uw  huisdier te zorgen. Op het moment dat deze persoon zijn of haar “zorgplicht” niet goed uitoefent, heeft deze ook geen recht meer op het geld of de andere middelen.

N.B. De (objectieve) beoordeling van de verzorging kan bijvoorbeeld door een dierenarts uitgevoerd worden.

N.B. Het is ook mogelijk om een stichting op te richten om de verzorging van uw huisdier zeker te stellen. Dit is wel een dure en ingewikkelde oplossing. Er is bijvoorbeeld 30% - 40% erfbelasting verschuldigd. Ook moet er een bestuur van de stichting komen en moet er geregeld worden wat er met de stichting (en het vermogen) gebeurt als het huisdier komt te overlijden.  

N.B. U kunt dit soort zaken ook regelen voor het geval dat er tijdens uw leven iets gebeurt waardoor u niet meer voor uw huisdier kunt zorgen; denk bijvoorbeeld aan de situatie dat u opgenomen wordt in een verpleeghuis. Dit kunt u regelen in een levenstestament.

Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer.

Auteur