Deze 9 dingen mogen gewoon in de vaatwasser

Getty Images

Dat je een vieze afwasborstel in de vaatwasser prima schoon krijgt, weten veel mensen wel. Maar er zijn meer dingen die enorm opknappen van een rondje in de vaatwasser.

1. Slippers, laarzen en gympen
Rubber teenslippers, rubber tuinklompen, rubberlaarzen – allemaal worden ze hartstikke schoon in de vaatwasser. Dat geldt ook voor canvas schoenen en gympen. Verwijder eerst de binnenzooltjes en veters en hup, de vaatwasser in. Was de slippers, laarzen en gympen op een normaal programma.

2. Speelgoed
De meeste kinderen steken te pas en te onpas van alles in hun mond – ook hun speelgoed. Plastic en rubber speelgoed – denk aan Duplo! – krijgt u perfect schoon in de vaatwasser. Doe klein speelgoed in een waszak zodat het niet door de vaatwasser wordt gespoten.

3. Alles uit de badkamer
Nou ja, bijna alles dan: het zeepbakje, het deksel van het doucheputje, de rubberen badmat, de douchekop, de tandenborstelhouder – ze komen allemaal schoon weer uit de vaatwasser. Dat geldt trouwens ook voor kammen en borstels (zolang ze van plastic zijn) én voor de nagelknipper en het bakje van uw contactlenzen. De nagelknipper en het bakje van de contactlenzen wel even in de bestekbak of besteklade doen. 

4. Wasmachinebakje
Heeft u het wasmiddelbakje van uw wasmachine weleens van dichtbij bekeken? Brr! Wasmiddel en wasverzachter laten een nogal kledderige smurrie achter die op den duur nog flink kan gaan stinken ook. Was het bakje daarom regelmatig in de vaatwasser – dat scheelt een hoop viezigheid. 

5. Schoonmaakspul
Hij kwam al even langs: de afwasborstel – die is na een rondje vaatwasser weer als nieuw. Ook de schuurspons en de vaatdoek worden in een heet vaatwasprogramma (minimaal 60 graden) hygiënisch schoon. Zet het vaatdoekje met een knijper vast of leg hem in de besteklade of bestekkorf. 

6. Lampenkappen
Heeft u glazen lampenkappen, plafondlampen of zelfs een kroonluchter? Ook die kunnen prima in de vaatwasser. Let op: dit geldt niet voor gedecoreerd en gekleurd glas en antiek glaswerk. 

7. Koelkast
De koelkast zelf past niet in de vaatwasser, helaas. Maar de plankjes en lades uit de koelkast wel en dat scheelt een hoop werk als u de koelkast schoonmaakt. 

8. Deksel van de prullenbak
De meeste prullenbakken hebben een deksel met allerhande randjes en gootjes die u met de hand nauwelijks schoon krijgt. Gelukkig is daar dan de vaatwasser: die kan wél overal bij.

9. Aardappels poetsen
Heeft u de hele familie uitgenodigd om te komen eten? En gaat u uw bezoek onder meer aardappels voorzetten? Weet dan dat u de aardappels perfect schoon krijgt in de vaatwasser. Leg ze in het bovenste rekje en draai het ‘alleen spoelen’-programma. Zónder vaatwasblokje, dat spreekt voor zich.

En dan nog dit…
Houten snijplanken en pollepels, het tafelzilver, de goede keukenmessen, het kristallen glaswerk, de thermobekers – al die dingen houden meer van een gewoon sopje. En wilt u weten hoe u de vaatwasser zelf goed schoonhoudt? Lees dan zeker dit artikel.

Auteur 
  • Mariska Tjoelker
Bron 
  • Tros Radar