Help, de stofzuiger stinkt!

Getty Images

Denk je je huis heerlijk fris aan kant te maken, komt er ineens een heel vies luchtje uit de stofzuiger. Waar komt dat vandaan – nog veel belangrijker – wat doe je eraan?

Boosdoeners

Hoe langer je een stofzuigerzak gebruikt, hoe meer hij zal gaan ruiken. En als je dan per ongeluk een keer iets vies hebt opgezogen, dan kan de geur behoorlijk penetrant worden. Dat kan ook gebeuren als je een hond hebt – hondenharen! – of als je regelmatig het zaagsel van het hamster of het grit uit de kattenbak opzuigt. Daar komt dan nog bij dat de warme luchtstroom van de stofzuiger al die geurtjes nog eens extra versterkt.

Vervang de stofzuigerzak

De stofzuigerzak moet je tijdig vervangen, liefst nog voor hij helemaal vol zit. Stofzuig je met een overvolle stofzuigerzak, dan kan dat schade aan de stofzuigermotor opleveren. Stofzuigerzakken zijn niet geschikt voor hergebruik. Weggooien dus en een nieuwe stofzuigerzak pakken.

Vervang de filters

Een stofzuiger heeft meestal twee filters. Het ene filter filtert de lucht die naar buiten wordt geblazen. Het andere filter zorgt ervoor dat de motor niet vol stof komt te zitten. Beide filters moet je regelmatig vervangen – en zeker als je huisdieren hebt.

Stofzuigermond schoonmaken

Zorg ervoor dat je de stofzuigermond regelmatig schoonmaakt – zo nodig in een sopje. Vaak hopen zich haren en andere ongerechtigheden op rond de borstels van de stofzuigermond. Ook dit kan op den duur best gaan stinken. Wen je er sowieso aan om na elk rondje stofzuigen de borstels nog even schoon te zuigen.

Lekkere luchtjes uit je stofzuiger

In de winkel en online kun je verschillende ‘stofzuigerverfrissers’ kopen – bijvoorbeeld in de vorm van korrels die je moet opzuigen nadat je de stofzuigerzak hebt vervangen. Hartstikke handig, maar net zo handig en net zo effectief is het om gewoon wat wasmiddelpoeder in de nieuwe stofzuigerzak te strooien. Of gemalen koffie of kruidenthee. Of je druppelt wat van je favoriete huisparfum op een tissue en legt die in de nieuwe stofzuigerzak. Allemaal slimme trucjes die net zo goed werken.

Auteur 
Bron 
  • MAX Vandaag
  • Oma weet raad