Maximaal één jaar wachten op stroomaansluiting

Stroom aansluiten
Getty Images

De wachttijd voor een nieuwe aansluiting op het elektriciteitsnet voor huishoudens is in principe maximaal achttien weken. Voor het aanpassen van een bestaande aansluiting, bijvoorbeeld voor een laadpaal, warmtepomp of zonnepanelen, geldt een termijn van maximaal twaalf weken. In gebieden met onvoldoende capaciteit mag de wachttijd voor consumenten maximaal één jaar zijn.

Dit meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die de termijn heeft vastgelegd in de Netcode elektriciteit. Door de  maximale aansluittermijnen in de Netcode vast te leggen, krijgen huishoudens duidelijkheid. Nu moeten consumenten soms lang wachten op een nieuwe aansluiting. 

Kleinverbruikers mogen de netbeheerder altijd meer tijd geven om de aansluiting te realiseren. De ACM roept kleinverbruikers en projectontwikkelaars op om zo vroeg mogelijk een aansluiting aan te vragen. Zo kunnen netbeheerders hun werkzaamheden zo efficiënt mogelijk inplannen. Als het door een ernstig tekort aan transportcapaciteit niet lukt om de termijn van achttien weken te halen, dan ziet de ACM er op toe dat netbeheerders alles in het werk stellen om te zorgen dat de aansluitingen zo snel mogelijk gebruikt kunnen worden.

Bron ACM

Auteur