Waarom je de strijkbout regelmatig moet ontkalken

Getty Images

Kalkdeeltjes op je favoriete witte blouse. Of vieze bruine vlekjes op je linnen broek. Als je de strijkbout niet regelmatig schoonmaakt en ontkalkt, kun je er je mooie kleding flink mee verpesten. Zonde, en niet nodig.

In de meeste huishoudens staat tegenwoordig een stoomstrijkijzer of zelfs een stoomgenerator. Strijken met behulp van stoom gaat dan ook stukken sneller dan strijken met de ‘ouderwetse’ strijkbout die enkel heel warm wordt. Een nadeel is er ook: vroeg of laat krijg je te maken met kalk.

Hard water

Al het Nederlandse drinkwater bevat mineralen, waaronder kalk. Woon je in een gemeente met zogeheten hard water, dan betekent dat dat het water veel kalk bevat. Dat merk je dan bijvoorbeeld doordat er rond de keukenkraan en in de badkamer heel snel kalkaanslag ontstaat. Komt er bij jou juist zacht water uit de kraan, dan bevat het water relatief weinig kalk. Ook dan krijg je te maken met kalkaanslag – het gaat alleen iets minder snel. Kalkaanslag ontstaat ook in huishoudelijke apparaten: de waterkoker, de koffiemachine, de vaatwasser, de wasmachine… en het stoomstrijkijzer of de stoomgenerator.

Vieze vlekken op je mooie wasgoed

Verschijnen er tijdens het strijken vieze vlekken in je wasgoed? Dan is de strijkzool van het strijkijzer waarschijnlijk vervuild. Sterk verkalkte stoomgaatjes in het strijkijzer kunnen behoorlijk vieze vlekken veroorzaken. Ook kunnen er minuscule textieldeeltjes in de stoomgaatjes blijven hangen – vaak ook doordat de gaatjes verkalkt zijn. Als zulke kleine textieldeeltjes verbranden, veroorzaken ze tijdens het strijken bruine vlekken op je wasgoed. Door je strijkijzer regelmatig te ontkalken, voorkom je dit soort problemen.

Hoe vaak ontkalken?

De regel is dat je een stoomstrijkijzer een keer per maand ontkalkt. Strijk je vaak en veel, dan is het verstandig om vaker te ontkalken. 

Hoe ontkalken?

De meeste strijkijzers hebben een speciale ontkalkingsfunctie. Bij veel merken is dat een knop die je indrukt, waarna het – met water gevulde – strijkijzer met krachtige stoomstoten de kalkdeeltjes ‘uitspuugt’. Ga daarna niet meteen je mooiste goed strijken, maar strijk eerst een oude doek zodat de laatste kalkdeeltjes geen schade aanrichten. 
Andere strijkijzers beschikken over een antikalkstaafje of antikalkpatroon dat je na verloop van tijd moet schoonmaken of vervangen. Zulke staafjes en patronen ontkalken het water zodat er weinig tot geen kalkafzetting kan ontstaan. Beschikt je strijkijzer over zo’n systeem, check dan goed de gebruiksaanwijzing voor het schoonmaken of vervangen ervan. 

Ontkalken met azijn

Je kunt je stoomstrijkijzer ook met azijn ontkalken. Meng een helft water met een helft azijn en giet dit in het strijkijzer. Verwarm het ijzer en druk een paar keer op de stoomknop. Schakel dan het strijkijzer uit en laat het azijnmengsel een uurtje in het strijkijzer staan. Daarna leeg laten lopen en een paar keer goed naspoelen en stomen met schoon water. 

Zorg voor je strijkijzer

Meer tips om langer plezier te hebben van je strijkijzer:

  • Neem de zool en de ruimte tussen de zool en het apparaat regelmatig af met een zachte vochtige doek
  • Gebruik geen strijkwater of andere toevoegingen die het strijken makkelijker zouden moeten maken. Dit soort producten kunnen het stomen bemoeilijken en de levensduur van je strijkijzer verkorten
  • Gebruik nooit agressieve producten zoals schuurmiddel of schuursponsjes. Krasjes op de zool kunnen namelijk haakjes in je kleding veroorzaken
  • In de winkel en online zijn speciale strijkboutstiften te koop waarmee je een sterk vervuilde strijkzool eenvoudig weer schoon krijgt
  • Strijk nooit over knopen of ritsen
  • Laat het strijkijzer leeglopen voor je het in de kast zet
  • Zet het strijkijzer rechtop of met de strijkzool op een vlakke en gladde ondergrond weg.

Bronnen:
Consumentenbond

Auteur