Zo laat u de doffe wijnglazen weer glanzen!

Getty Images

Heeft u een vaatwasser, dan herkent u het probleem vast wel: het glaswerk wordt dof. Sommige glazen gaan er streperig uitzien, andere glazen vertonen lelijke doffe vlekken. Hoe komt dat eigenlijk? En – minstens zo belangrijk – wat doet u eraan?

Glazen kunnen dof worden door kalkaanslag of door glascorrosie. Kalkaanslag is eenvoudig weer te verwijderen. Het verwijderen van glascorrosie is veel lastiger en als het glaswerk te zeer is aangetast, lukt dat helemaal niet meer. En gelukkig zijn er wel manieren om glascorrosie en kalkaanslag zoveel mogelijk te voorkomen.

Kalkaanslag of glascorrosie?
Heeft u doffe of streperige glazen in de kast staan? Check dan eerst waar de aanslag vandaan komt. Doe daarvoor een scheutje witte azijn op een doek en wrijf daarmee over het glas. Verdwijnt de aanslag, dan heeft u te maken met kalkaanslag. Verdwijnt de aanslag niet, dan is het glas aangetast door glascorrosie. 

Verwijderen van kalkaanslag – met azijn
Om uw door kalkaanslag aangetaste glazen weer te laten fonkelen, heeft u warm water en witte azijn nodig. Vul de gootsteen of een afwasteil met lauwwarm water en een kopje azijn. Zet het glaswerk hierin en zorg ervoor dat de glazen helemaal onder water staan. Laat de glazen zo een kwartiertje staan. Spoel ze daarna goed af en wrijf ze droog met een schone theedoek. 

Verwijderen van kalkaanslag – met kunstgebitreiniger in de vaatwasser
U kunt de kalkaanslag ook door de vaatwasser laten verwijderen. Zet al het glaswerk – uitgezonderd kristal en kristalglas! – in de vaatwasser en leg 2 tabletten kunstgebitreiniger in het bestekmandje. Voeg géén vaatwastablet toe. Schakel het standaard wasprogramma in. Is de vaatwasser klaar, wrijf dan de glazen droog met een schone theedoek. 

Glascorrosie: wat is dat?
Glascorrosie is eigenlijk een chemische reactie die ontstaat door de hitte en de chemicaliën in het vaatwasmiddel. Daardoor kunnen er witte of een regenboogachtige vlekken, strepen of krassen op het glaswerk ontstaan. De regenboogachtige vlekken zijn heel af en toe nog wel weg te poetsen. In de meeste gevallen zijn door glascorrosie aangetaste glazen echter niet meer te herstellen.

Glascorrosie verwijderen
Het verwijderen van de regenboogachtige verkleuring is soms nog te verwijderen. Maak een papje van water en een theelepel zuiveringszout of tandpasta. Wrijf dit met een doekje op het glas, spoel het glas daarna af en droog het met een schone theedoek. Herhaal dit nog eens als de verkleuring niet is verdwenen. 

Zo voorkomt u glascorrosie 
Helaas, uiteindelijk krijgt alle glaswerk last van glascorrosie. Toch is dat proces wel te vertragen. Was vaatwasserbestendig glaswerk altijd op een zo laag mogelijke temperatuur of op een speciaal delicaat wasprogramma. Gebruik spoelglans of gebruik een vaatwasmiddel dat ook tegen glascorrosie beschermt. En controleer of de zoutdosering van de vaatwasser goed is afgesteld. 

Kristal
Menig huishouden heeft tegenwoordig glaswerk van kristal of kristalglas in de kast staan. Zulke glazen kunt u het beste met de hand wassen. Zo voorkomt u witte aanslag en krassen. Was de glazen met een lauwwarm afwassopje of soda en droog ze direct af met een zachte schone theedoek. Laat kristal en kristalglas liever niet in de week staan. 

Hard water, zacht water
Woont u in een regio met hard water, dan is de kans op kalkaanslag op uw glaswerk groot. Woont u echter in een regio met zacht water, dan is juist de kans op glascorrosie weer groter.   

Bronnen: Consumentenbond, Coolblue 

Auteur 
  • Mariska Tjoelker