Zo worden je vieze sneakers weer schoon

Getty Images

Zomer of winter: sneakers zijn echt niet meer weg te denken uit het modebeeld. Leuk, denk je dan: maar hoe zorg je ervoor dat die sneakers ook een beetje toonbaar blijven? Want dat is het nadeel van gympen: ze zien er al gauw een beetje groezelig uit.

Sneakers vragen een andere manier van onderhoud dan de meeste ‘gewone’ leren schoenen. Dat heeft vooral te maken met de materialen en kleuren die je bij sneakers vaak ziet. Mesh (een gaasachtig textiel), nylon, witte kunststof zolen – het vraagt allemaal net wat meer aandacht. Het goede nieuws: een stel bemodderde of verregende sneakers hoef je echt niet meteen weg te gooien.

Wat je in elk geval niet moet doen

  • Gooi je sneakers liever niet in de wasmachine! Er zijn maar weinig gympen die een uurtje tollen in de trommel prettig vinden. Sterker nog: over het algemeen worden ze er alleen maar slechter van. 
  • Gooi je sneakers ook niet in de vaatwasser. 
  • Droog je sneakers nooit in de droger en ook niet op de kachel of in de volle zon.
  • Het enige wat je wel in de wasmachine kunt doen, zijn de veters van je sneakers.

Vieze sneakers

Volgens de vele sneakerspeciaalzaken die ons land tegenwoordig telt, is het nog niet eens zo moeilijk om sneakers weer toonbaar te maken. Haal in elk geval de veters eruit en doe die in een waszakje in de wasmachine. Prop daarna wat keukenpapier in de sneakers – hierdoor behouden de schoenen hun vorm. Maak een sopje van lauw water en afwasmiddel of groene zeep. Dompel de sneakers hierin onder en gebruik een schone doek om ze schoon te maken. Voor de moeilijk bereikbare hoekjes en voor hardnekkige vlekken kun je een tandenborstel gebruiken. Spoel ze daarna goed na en laat ze rustig aan de lucht drogen. Let op: het duurt echt wel een paar dagen voor de sneakers goed droog zijn. 

Vieze witte sneakers

Vlekken op je witte sneakers? Maak dan een sopje van lauw water, een eetlepel Oxi wit, een theelepel soda en een theelepel natuurazijn. Breng dat met een zachte borstel aan op de stoffen delen van je gympen en laat ze daarna 30 minuten staan. Spoel ze daarna af onder lauwwarm water en gebruik daarbij zo nodig een zachte borstel.

Vieze zolen

Maak vieze zolen schoon met een zachte doek of spons, lauw water en een mild wasmiddel of een speciale reiniger voor sneakerzolen. Zijn de zolen erg vies, gebruik dan een zacht nagelborsteltje. Gaat het om witte zolen die je weer stralend wit wilt maken? Gebruik dan een tandenborstel met tandpasta of beetje Cif en borstel de zolen daarmee schoon. Er zijn ook speciale cleaners voor witte zolen te koop. Deze cleaners bevatten vaak bleekmiddel, dus pas wel op dat je niet knoeit.

Suède schoonmaken

Suède sneakers zijn best kwetsbaar. Vlekken verwijder je het makkelijkst met een suèdeborstel. Zijn de gympen nat, laat ze dan eerst goed drogen, liefst met een prop kranten of keukenpapier in de schoenen. Zet ze niet bij de verwarming of in de volle zon. Voor hardnekkige vlekken doe je een druppeltje azijn op een zacht borsteltje. Voorzichtig borstelen, met een droge doek droogwrijven en verder aan de lucht laten drogen. Daarna kun je het suède met een suèdeborstel weer mooi borstelen. 

All Stars

All Stars zijn eigenlijk de enige gympen die wel in de wasmachine mogen. Haal de veters eruit en doe die in een waszakje. De gympen zelf doe je in een kussensloop die je daarna dichtknoopt. Om de herrie van de gympen in de trommel te verminderen, kun je er nog een paar tennisballen bij doen. Was All Stars liefst op een koud programma en in elk geval nooit heter dan 40 graden. Stop er een prop keukenpapier in voor je de All Stars laat drogen – zo blijft het model intact. Verder geldt ook nu: zet ze niet in de volle zon en ook niet op de verwarming, maar heb geduld. 

Auteur