Bezoek de authentieke dorpjes in de Kop van Noord-Holland

Turfschuren Kolhorn
Rechtenvrij

In de gemeenten Schagen, Den Helder, Hollands Kroon en Texel vind je pittoreske dorpjes, historische bezienswaardigheden en heerlijke streekproducten. Kom en beleef de charme van deze prachtige regio!

De Kop van Noord-Holland staat bekend om zijn authentieke Hollandse dorpjes, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Wandel door de gezellige straatjes, bewonder de traditionele architectuur en ontdek de rijke geschiedenis van deze streek.

Schagen

Schagen is eigenlijk een stad, het is tevens de grootste plaats van de gemeente Schagen. De inwoners van Schagen worden vanouds "Schagenaren" genoemd, terwijl mensen die geboren zijn in Schagen "Schagenezen" worden genoemd. Behalve als "Skagen" wordt ook vaak naar Schagen verwezen met de titel "Magnusveste", naar de legendarische ridder Magnus van Schagen, die aan de kruistochten zou hebben deelgenomen en de Haarlemmers en Keulenaren in 1219 zou hebben geholpen Damiate te veroveren.

In Schagen is voor cultuurliefhebbers veel te beleven. Bezoek bijvoorbeeld het Boerderij- en Tijtuigmeuseum Vreeburg. Dit is gevestigd in een In oude stijl gerestaureerde 17e -eeuwse stadsboerderij, van binnen met authentieke meubels ingericht in de stijl van 1900. Het Kasteel te Schagen, ofwel Slot Schagen, is een waterburcht uit 1440 in Schagen, Noord-Holland. Nadat het grotendeels tot een ruïne was vervallen is het begin 21e eeuw herbouwd en doet het inmiddels dienst als hotel.

Een dagje strand combineer je eenvoudig met een bezoek aan het historische centrum van de stad. Je wandelt door de gemoedelijke, sfeervolle winkelstraatjes met onder meer typisch Westfriese producten. Rond het marktplein, pal tegenover de Grote Kerk, vind je talloze gezellige terrassen en restaurants met gerechten uit alle windstreken.

Visit Kop van Noordholland
Getty Images

Schagerbrug

Schagerbrug is een dorp in de gemeente Schagen. Het is vlak na de droogmaking van de Zijpe ontstaan, de kern van toen begon bij het kruispunt van Groote Sloot en de Schagerweg. In 1708 stonden er 39 huizen in het dorp. Schagerbrug was toen al de hoofdplaats van de gemeente. Bezoek het Zijper Museum, dat gevestigd is in het gemeentehuis. 

Het museum laat de geschiedenis zien van de Zijpe. Iets verderop in het dorp is er ook nog de Zijper Oudheidskamer, dit museum is gespecialiseerd in oude kaarten. Verder is er nog de hervormde kerk in Waterstaatstijl, de ontwerper was Waterstaatsopzichter Hermanus Hendrik Dansdorp.

Visit Kop van Noordholland
Getty Images

Kolhorn

Kolhorn is één van de mooiste dorpjes van Noord-Holland. Ooit een vissersdorp aan de Zuiderzee, ligt het nu midden in het Noord-Hollandse landschap. Het uiterlijk van een vissersdorp is echter gebleven en heeft de status 'Beschermd Dorpsgezicht'. De schitterend gerestaureerde huizen en gebouwen, met de kerk als middelpunt, zullen indruk op je maken.

In de zomer zijn de drie Nachtmarkten een must-see. Tweehonderdvijftig sprookjesachtig verlichte marktkramen staan door het hele dorp opgesteld. Ervaar hoe de vissers van vroeger over de voormalige Zuiderzee voeren met een rondvaart in de originele Langedijker Rondkont. Tip: Langs de dijken zijn uitkijkposten voor een mooi uitzicht over de polder.

kolhorn-sc-eerstenachtmarkt2016.jpg
Visit Kop van Holland

Nieuwe Niedorp

In het hart van de Kop van Noord-Holland ligt gemoedelijk Nieuwe Niedorp, omgeven door groen en water. De uit het lood staande kerktoren torent uit boven het land vol stolpboerderijen, groene weiden en sloten. Bij het watertje De Rijd kun je boten huren om de omgeving te verkennen.

Tijdens de Floralia, halverwege september, verandert het dorp in een bont kleurenpalet van dahlia's. Er is dan straattheater en muziek. Liefhebbers van oude motorfietsen kunnen het museum met tweehonderdvijfenzeventig motoren en authentieke winkeltjes bezoeken.

Wieringerwerf

In 1931, een jaar na de drooglegging van de polder, bouwden inwoners uit het hele land het dorp Wieringerwerf. Er verschenen woningen, winkels, kerken en scholen in het vlakke laagland. Naast het dorp werd een terp gebouwd voor veiligheid bij dijkdoorbraken. Ontdek de Wieringer Eiland Musea voor de geschiedenis van Wieringen. Fiets over de Afsluitdijk en geniet van het uitzicht over IJsselmeer en Waddenzee.

Bezoek ook Bezoekboerderij 'Leven van de Wind' voor een kijkje in het moderne boerenleven, met windmolen en zonnepanelen. Neem een duik in zwembad De Terp voor een complete dag.

Hippolytushoef

Ervaar het Zuiderzee-eilandgevoel in Hippolytushoef, het grootste dorp van Wieringen vlakbij de Waddenzee. In de 19e en 20e eeuw stond het bekend als 'Klein Parijs' vanwege de vele cafés en het uitgaansleven, met hoogtepunt de kermisperiode. Die kermissen worden nog steeds georganiseerd en herstellen het dorp in zijn oude luister. 

Breng ook eens een bezoek aan de dertiende-eeuwse Hippolytuskerk die midden in het dorp ligt en waar regelmatig evenementen worden georganiseerd, zoals klassieke concerten. Om het eilandgevoel van vroeger te ontdekken is het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont een tip. Hier beleef je hoe het leven op het voormalig Zuiderzee-eiland Wieringen ooit moet zijn geweest.

528-kerkje-in-hippolytushoef.jpg
Getty Images

Den Oever

Vlak voor de Afsluitdijk ligt Den Oever. Dit aantrekkelijke vissersdorp, gelegen op het voormalige eiland Wieringen, is een paradijs voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Er valt van alles te doen: van wadlopen, wat misschien wel de mooiste manier is om de omgeving te ontdekken, tot garnalen vissen, dauwtrappen, picknicken, sportvissen, fietsen en wandelen. In de zomermaanden zijn er spectaculaire robbentochten vanuit de haven naar de Waddenzee.

Wie geïnteresseerd is in de tijd van de Vikingen kan hier zijn hart ophalen. In 1996 vond men op het eiland een zilverschat afkomstig van plunderende Vikingen: de zilverschat van Wieringen. Hoewel de munten en sieraden staan tentoongesteld in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, is er in het Viking Informatie Centrum een permanente expositie over de Vikingen te vinden.

Huisduinen

In de gemeente Den Helder vindt u het dorpje dorpje Huisduinen, gelegen aan de rand van de duinen met uitzicht op de Noordzee. Bezoek Fort Kijkduin, een fort met een noordzeeaquarium en een museum. Het fort is gebouwd in opdracht van Napoleon Bonaparte, die Huisduinen bezocht in 1811. Hij zag grote waarde in de strategische ligging van Den Helder en wilde er een belangrijke marinehaven van maken.Wandel ook langs de pittoreske vuurtoren van Huisduinen en geniet van de serene rust van de kustlijn of plof neer op een van de terrassen met uitzicht op zee. 

Fort Kijkduin
Rechtenvrij

Julianadorp

Voor degenen die op zoek zijn naar ontspanning en natuur, is Julianadorp de ideale bestemming. Met de uitgestrekte duinlandschappen en prachtige bloemenvelden biedt Julianadorp een oase van rust. Verken de vele wandel- en fietspaden die door de duinen slingeren en geniet van de ongerepte natuur. Of fiets door naar de gezellige dorpskern met winkels en horeca. 

Julianadorp kent ook een eigen kanoroute. Deze kanoroute gaat door heel Julianadorp. Het startpunt van deze route is bij camping ’t Noorder Sandt. Vanuit hier kunt u bijvoorbeeld richting Den Helder kanoën waar u tevens vanaf De Helderse Vallei 4 aangegeven kanoroutes vindt. Onderweg vindt u diverse aanlegsteigers. Daarnaast heeft Den Helder diverse watergangen die goed toegankelijk voor kano’s zijn.

Proef de beroemde streekproducten

De Kop van Noord-Holland staat bekend om zijn heerlijke streekproducten. Proef de smaak van het échte Holland en laat je verrassen door de diversiteit aan verse producten:

  • Kaas: bezoek een traditionele kaasboerderij en proef de ambachtelijke kazen uit de regio.
  • Fruit: in de boomgaarden vind je heerlijke appels, peren en kersen. Pluk ze zelf of koop ze bij de lokale boeren.
  • Zomergroenten: geniet van verse asperges, aardbeien en andere seizoensgroenten rechtstreeks van het land.
  • Lamsvlees: op Texel, vlakbij de Kop van Noord-Holland, grazen de schapen in de zilte weiden. Het lamsvlees heeft daardoor een unieke, volle smaak.
Auteur