Cultuurtip: Museumweek in Nederland

Van 8 tot en met 14 april vindt de vijfde Nationale Museumweek plaats. Ruim vierhonderd musea in het hele land zetten hun collecties en met name hun pronkstukken in de schijnwerpers.

Verder staan er tal van extra activiteiten, zoals lezingen, workshops, rondleidingen en optredens, gepland. Kijk voor het programma op www.nationalemuseumweek.nl

Virtueel museum

Een van de musea die meedoen aan de Museumweek is het Florence Nightingale Instituut in Culemborg. Even opletten: het is een virtueel museum, je kunt het alleen online bezoeken. Je vindt er alles over de geschiedenis van de verpleging en de zorg. Op de site staat tijdens de Museumweek een ZorgQuiz met tien vragen om je kennis te testen op het gebied van de zorg. Kijk op www.fni.nl.

Er zijn meer leuke musea die je virtueel een bezoekje kunt brengen. Voordeel: je bent niet gebonden aan openingstijden en niemand staat voor je neus. Drie tips met een nostalgische invalshoek.

1. Grootmoederstijd

Op www.grootmoederstijd.nl vind je alles over de kruidenierswinkel van vroeger: antieke weegschalen, koffiemolens, merkblikken en allerhande grutterswaren, een veel historisch beeldmateriaal. Er is ook een webshop waar je nostalgische advertenties van levensmiddelen kunt bestellen. Beheerder is Wijnand Veenendaal, eigenaar van een kruideniersmuseum in Almelo dat ook in het echt te bezoeken is.

2. Automobiel Historie

Op www.automobielhistorie.com vind je alles waar een auto op staat of wat met auto’s te maken heeft: oude affiches, posters, tekeningen, schilderijen, advertenties, folders, verkoopbrochures, catalogi, foto’s, aandelen, kentekenbewijzen, kentekenplaten, benzineblikken, olieblikken, emaille-borden, speldjes et cetera. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je vindt hier je favoriete oldtimers terug.

3. DenRon Collections

Op www.denroncollections.nl vind je ontzettend veel herdenkingsitems van met name Koningin Wilhelmina, maar ook van andere leden van ons vorstenhuis. Je kijkt je ogen uit. Opgezet door twee Oranjefans Dennis & Ron, die sinds 1996 alles verzamelen wat met het koningshuis te maken heeft.