Kijktips: Bowie-avond

Op 10 januari is het vijf jaar geleden dat David Bowie overleed. NPO2 Extra programmeert voorafgaand aan zijn sterfdag een speciale tv-avond die geheel in het teken staat van de muzieklegende.

Zaterdagavond 9 januari worden achtereenvolgens drie programma’s uitgezonden waarin David Bowie de hoofdrol speelt.

20.30 uur: een speciale registratie Sven Ratkze’s show ‘Where Are We Now’

Sven Ratzke speelt al een aantal jaar over de hele wereld succesvol zijn speciale Bowie-shows. Begin vorig jaar startte de Nederlandse tournee van ‘Where Are We Now’, maar deze werd door de coronacrisis abrupt afgebroken. Op tv een registratie van het concert in de grote (lege) concertzaal van de Vereeniging in Nijmegen. Samen met zijn pianist Christian Pabst brengt Ratzke de nummers van Bowie, waaronder grote hits als ‘Heroes’, ‘Let’s dance’, ‘Ashes to ashes’ en ‘Lazarus’, op geheel eigen wijze en in nieuwe arrangementen ten gehore. De show wordt zondag 10 januari om 18.30 uur nogmaals op NPO2 Extra uitgezonden.

Bekijk hier zijn vertolking van ‘Heroes’.

21.30 uur: de documentaire ‘Finding Fame’

Aan de hand van uniek archiefmateriaal en geluidsfragmenten van Bowie zelf vertelt regisseur Francis Whately het ontroerende verhaal over David Bowies opkomst, die in de tienerjaren weinig glorieus verloopt. David Jones (zijn oorspronkelijke naam) verandert voortdurend van band en imago, maar waardering en persoonlijk geluk blijven die eerste jaren uit. Tot Ziggy Stardust geboren wordt.

23.00 uur: registratie van het afscheidsconcert ‘Ziggy Stardust and the Spiders From Mars’

Combinatie van documentaire en concertregistratie van het laatste optreden in 1973 van David Bowie als zijn alter ego Ziggy Stardust. Los van registraties van de gespeelde nummers zien we de backstage-beelden waarin Bowie zich voorbereidt om zijn publiek het trieste nieuws te vertellen dat dit zijn laatste performance is. De film ging pas in 1983 wereldwijd in première.