Voor ieder Vermeer

Vermeer
Rijksmuseum/ Henk Wildschut

De nieuwe expositie met schilderijen van Vermeer in het Rijksmuseum is razend populair, maar voor niet iedereen is het mogelijk en vanzelfsprekend om naar een museum te gaan. Zonde, vindt het Rijksmuseum. Om mensen die in een verzorgingstehuis of een seniorencomplex zitten ook de kans te geven om van Vermeers werk te genieten, heeft het museum replica’s van vier schilderijen van Vermeer laten maken, die op locatie opgehangen kunnen worden.

Expositie

Tot 4 juni hangen van de 37 schilderijen van Johannes Vermeer die bekend zijn, er 28 in het Rijksmuseum. Nog nooit eerder hingen er zoveel werken van Vermeer in één ruimte. De expositie is zo uniek dat kaartjes ervoor in korte tijd waren uitverkocht. Als je geen kaartje hebt kunnen bemachtigen kun je de schilderijen nog wél online bezichtigen, klik hier. Om ook mensen die minder mobiel zijn een kans te geven om Vermeers werk te zien, bedacht het Rijksmuseum ‘dichterbij Vermeer’.  

Dichterbij Vermeer

Het Rijksmuseum biedt vier replica’s van Vermeer aan. Deze kunnen drie weken lang tentoongesteld worden in verpleeghuizen of seniorencomplexen. De schilderijen zijn aan een mobiele muur opgehangen die voor de ultieme ervaring, dezelfde donkere wand heeft als de eregalerij van het Rijksmuseum. Echter hangen ze hier aanzienlijk lager, zodat mensen in een rolstoel ze ook goed kunnen bewonderen. Daarnaast worden er ook nog activiteiten rondom de schilderijen meegestuurd, en is er een prijsvraag waar je een puzzel van Het melkmeisje mee kan winnen. 

Vier schilderijen

De vier schilderijen die tentoongesteld worden zijn: Het melkmeisje, Brieflezende vrouw in het blauw, Het straatje en De liefdesbrief. Dit zijn een paar van de meest bekende meesterwerken van de Delftse schilder. Het Rijksmuseum is een samenwerking met Philips aangegaan, en om meer over de schilderijen te weten te komen, is het mogelijk om Philipsmedewerkers die bijgeschoold zijn over de schilderijen, op locatie langs te laten komen.


Meer informatie over dichterbij Vermeer? Klik hier
 

Auteur 
  • Bram Hiemstra