Duurzaam douchen: zo bespaart u in de badkamer

Douchekop met water
Getty Images

Energie besparen is een van de grotere thema’s van dit moment. We kunnen besparen op de verwarming, op onze uitgaven en andere zaken rond het huis. Zo ook op het energieverbruik in de badkamer. We geven een aantal tips.

Korter douchen

Deze tip heeft u inmiddels vast vaker gehoord, maar het blijft een van de betere tips: probeer uw douchebeurt met een paar minuten te verkorten. Zo bespaart u flink op het aantal liters water dat u verbruikt tijdens het douchen. En: vergeet niet te ventileren. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht.  

Douche in plaats van een bad

U verbruikt minder water tijdens het douchen en het water heeft ook minder lang nodig om warm te worden. Zo bespaart u extra energie. 

Elektrische verwarming

In plaats van een gasverwarming kunt u ook kiezen voor een elektrische verwarming in de badkamer. Denk aan een warmtepaneel of een droogrek. Dit kost u minder energie en uw badkamer wordt sneller warm.

Kraan uit als u hem niet gebruikt

Zet de douchekraan uit als u zich gaat inzepen of uw haren gaat wassen. Op die manier gaat er geen water verloren als u niet onder de waterstraal staat. Hetzelfde geldt voor tandenpoetsen: zet de kraan uit tijdens het poetsen. U gebruikt hem immers alleen om uw borstel en mond te spoelen. 

Douchekop met waterbegrenzer

Dit is niet de meest comfortabele tip, maar wel een duurzame: installeer een douchekop met een waterbegrenzer. Deze waterbesparende douchekop laat maar een bepaalde hoeveelheid water door en voegt lucht aan de straal toe. Voor de kraan en de wc zijn er ook begrenzers op de markt. Er zijn ook neveldouchekoppen die ervoor zorgen dat het water over uw lichaam verneveld wordt. 

Enkel glas vervangen

Het klinkt logisch, maar het is wel goed om te onthouden: heeft u ramen met enkel glas in uw badkamer? Vervang deze dan voor dubbel glas of isoleer ze met speciaal isoleerfolie. Op die manier gaat er minder warmte verloren. 

Thermostaatkraan 

Een thermostaatkraan hoeft u niet lang te laten lopen tot hij warm wordt. Ook hoeft u niet twee verschillende stromen water met elkaar te mengen; de kraan heeft maar één draaiknop. De naam zegt het al: in deze kraan zit een thermostaat die de temperatuur regelt. De meeste kranen geven aan hoe ver je moet draaien om 38 graden te bereiken. Op deze manier kunt u een hoop water besparen. 

Douche met warmtewisselaar (wtw)

Een douche-wtw gebruikt de warmte van het douchewater om het koude douchewater op te warmen. Zo verbruikt uw ketel minder gas. Het wtw-systeem vraagt niet om een grote verbouwing, maar er zijn ook losse systemen verkrijgbaar. 

Duurzame verlichting

Net als in andere ruimtes in het huis is het verstandig om ook in uw badkamer een duurzame optie voor uw verlichting te kiezen. Ledverlichting is de meest duurzame optie (en tegenwoordig ook al in warmere tinten te vinden). Een spaarlamp brandt bijvoorbeeld gemiddeld 7.000 uren en een ledlamp 20.000 tot 40.000 uren. Hier kunt u al een flink stuk besparen. 

Waterbesparend toilet

Bij een waterbesparend toilet moet u bijvoorbeeld denken aan een toilet zonder spoelrand. Bij iedere spoelbeurt verbruikt het toilet minder water én het is een stuk makkelijker schoon te maken. Vergeet ook geen dubbelbedieningspaneel te (laten) installeren. Dan heeft u twee knoppen; een voor de kleine boodschap en een voor de grote boodschap. Een kleine spoeling (ongeveer 3 liter) in plaats van een grote spoeling (ongeveer 6 liter) is in veel gevallen al voldoende, waardoor u behoorlijk wat water kunt besparen. 

Auteur