Het Zorgappartement: 'Ik zit straks alvast goed'

Wim Leenderts (75) uit Bussum is alleenstaand en loopt slecht. Hij huurt zonder zorgindicatie woonruimte in een ­verzorgingshuis.

Wim Leenderts heeft een hechte club vrienden. Ze boden allemaal aan om te wassen en boodschappen te doen. “Reuze aardig, maar dat is vier keer leuk. Daarna zijn ze het zat.” Vorig jaar betrok hij een kleine kamer met keukenblok, douche en wc in verzorgingshuis Godelinde in Bussum. Hij is een van de eerste bewoners die hier zonder zorgindicatie woont.

Klassiek verzorgingshuis

Het tehuis ademt nog de sfeer van een klassiek verzorgingshuis, maar Wim heeft er weinig last van. “Het personeel is ontzettend aardig en er wordt ­iedere dag heerlijk voor me gekookt. En als ik straks zorg nodig heb, zit ik alvast goed.” Iedere ochtend gaat hij naar de sportzaal om zijn conditie op peil te houden. Deelnemen aan groepsactiviteiten deed hij in het begin wel, maar daar is hij mee opgehouden. “Dat gekwetter over het weer! Allemachtig, als ik naar buiten kijk, zie ik ook wel dat het regent.”

Praktisch

  • In heel Nederland worden verzorgingshuizen omgebouwd tot voorzieningen voor ‘zorgwonen’, vaak binnen de grenzen van de sociale woningbouw.
  • Om te wonen in een zorgappartement heb je geen ­zorgindicatie nodig. Wel kan er een wachtlijst zijn.
  • Gemiddeld zijn de appartementen tussen de 25 en 50 vierkante meter.
  • De huur verschilt per woonruimte. Reken op een huurprijs vanaf €350 per maand. Dat is inclusief basisservicepakket: een alarmsysteem om personeel op te roepen, toezicht via de receptie, gebruik van gezamenlijke ruimten als ­restaurant en tuin, kabel-tv, verwarming, e.d. Wim betaalt €650 huur per maand.
  • Naast het basisarrangement kun je tegen extra vergoeding aanvullende diensten afnemen. Zoals warme maal­tijden, koffie en thee, schoonmaak, kleding wassen, klussen, bewonersactiviteiten. Wim betaalt €375 per maand voor wekelijkse schoonmaak, vier keer per week een warme maaltijd en dagelijks koffie en thee.
Bron(nen):