Langer thuis blijven wonen

Thuis blijven wonen, zo lang mogelijk. Dát willen de meeste vijftigplussers. Domotica en e-health bieden daartoe steeds meer mogelijkheden.

Verpleeghuis

Later in een verpleeghuis wonen? Het antwoord van 2 op de 3 Nederlanders op die vraag is ‘nee’. Vooral 50-plussers en mensen met een hoog inkomen blijven later liever thuis wonen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond voor het Radio1 programma DeGids.FM. Het is dan ook een positieve ontwikkeling dat er steeds vaker wordt gekeken naar de toepassing van domotica (huisautomatisering) en e-health om mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen.

Gaat de overheid investeren?

Dankzij de nieuwste technische snufjes op dit gebied hoeven mensen ook minder vaak een beroep te doen op mantelzorgers en huisartsen. Volgens Hans Hopmans, senior manager inkoopontwikkeling en innovatie van zorgverzekeraar Achmea, worden deze toepassingen steeds goedkoper en daarmee voor een grotere groep bereikbaar. Volgens Hopmans wordt het voor gemeenten dé uitdaging om te komen tot een investeringsmodel dat inzichtelijk maakt onder welke voorwaarden het verantwoord is om met publieke middelen te investeren in toepassingen van e-health en domotica.

Bron(nen):
  • http://route50plus.nl