Ouderen verhuizen liever niet

Ouderen denken wel over verhuizen na, maar de minderheid durft de echte stap te zetten. Hoge huren en beperkte beschikbaarheid houdt de ouderen tegen.

Het is eerder een bevestiging dan echt nieuws dat uit het onderzoek van de ouderenorganisatie ANBO en woonwebsite Woonz naar voren komt, maar er zijn ook nuances. Beide organisaties deden onderzoek naar hoe ouderen denken over verhuizen. Uit het onderzoek blijkt dat twee op de drie ouderen wel eens nadenkt over verhuizen. Slecht een minderheid, 14 procent, komt echt in beweging. Een derde van de 12.000 deelnemers aan het onderzoek wil pas nadenken over verhuizen als thuis wonen echt niet meer kan, maar dan is het vaak al te laat om nog een geschikte woning te vinden.

Eengezinswoningen

Redenen om niet te verhuizen zijn er genoeg. Er zijn financiële redenen (25 procent), zoals de hoge huren of dure (nieuwe) koopwoningen. Of er blijkt geen passend woningaanbod te zijn in de eigen plaats (26 procent). Of men wil de eigen buurt met haar sociale contacten niet uit (19 procent). De meeste deelnemers aan het onderzoek verhuizen liever naar een al aangepaste woning dan dat ze de eigen woning laten aanpassen. Dat scheelt een hoop rommel, maar ook geld. Gemeenten betalen niet altijd alle aanpassingen en niet iedereen kan het zelf betalen. Omdat langer thuis blijven wonen niet hoeft te betekenen dat dit ook in de huidige woning moet, vinden de ANBO en Woonz dat senioren meer inzicht moeten krijgen in de voordelen van verhuizen. Ook zaken als veiligheid en gezelligheid moeten aandacht krijgen. En aan de andere kant, ouderen houden nu veel eengezinswoningen bezet. Woningen waar veel jonge gezinnen om zitten te springen. Wanneer de ouderen verhuizen naar levensloopbestendige woningen, komen die grote woningen beschikbaar voor de gezinnen.
 

Bron(nen):

4 Comments

Door Roelfien (niet gecontroleerd) op zo, 15-12-2019 - 14:58

Ik wil heel graag kleiner wonen,woon nu in een grote woning met 4 slaapkamers,helaas kan ik van mijn AOW niet sparen om ooit nog eens te verhuizen,te duur dus blijf ik maar wonen in dit grote huis,met een grote voor zij en achtertuin.
Ik heb een huurhuis,als ik ga verhuizen gaat mijn huur ook omhoog.

Door Vanessa (niet gecontroleerd) op di, 22-5-2018 - 14:35

Interessant artikel. Kleine aanpassingen in de woning kunnen het verschil betekenen tussen thuis blijven wonen en verhuizen naar een gelijkvloerse aangepaste woning. Bv door middel van een https://www.tiptop-traplift.nl , waardoor ouderen prettig thuis kunnen blijven wonen.

Door Ansell (niet gecontroleerd) op za, 4-4-2015 - 18:36

Als het om verhuizen gaat, hebben ouderen moeite met loslaten.
In het leven is alles maar tijdelijk. Toen ik 60 was heb ik mijn 4 kamer flat na 33 jaar verkocht en naar een kleinere huur senior-appartement gegaan. Heerlijk geen zorgen meer om hypotheek en andere rompslomp van een eigen huis. Verwarming wordt jaarlijks nagekeken, brandweer komt jaarlijks langs, ramen worden buiten gezeemd. Auto in een gezamenlijke garage.
De meeste ouderen hebben een koophuis. Verkoop je huis als je zestig bent, dan ben je nog flexibel en kan je alles nog aan. Ga op die leeftijd langzamerhand alles weg doen wat je niet meer gebruikt, de kastenvullers. Ik ben nu bijna 66, ik geniet en dankbaar dat ik die beslissing, dankzij mijn ouders heb overgenomen.

Door PieternelG (niet gecontroleerd) op do, 2-4-2015 - 17:39

En dan ook nog de gedachte dat je je hele huis leeg moet halen, overbodige spullen wegdoen omdat je veel kleiner gaat wonen, iemand vinden die je helpt met dat hele gedoe, verven, behangen, schoonmaken, enz, enz. Daar zie je als oudere huizenhoog tegenop.