Thuiswonende oudere niet steeds vaker naar ziekenhuis

Onderzoek in The Lancet Healthy Longevity laat nieuwe cijfers zien

We wonen steeds langer thuis
Getty Images

Nederlands onderzoek laat zien dat de ziekenhuisopnames op termijn niet toenemen met het nieuwe beleid van langer thuis wonen. Ze dalen zelfs.

We blijven tegenwoordig zo lang mogelijk thuis wonen, ook als de kwalen zich opstapelen. Vroeger ging je naar een verzorgingshuis als je nog relatief fit was. Nu kom je pas in een verpleeghuis als je 24 uur per dag zorg nodig hebt. De verzorgingshuizen zijn voor een groot deel verdwenen. De vrees was dat mensen door het langer thuis wonen vaker acuut naar het ziekenhuis moeten. En dat mensen daar langer liggen, omdat ze niet alleen weer naar huis kunnen. Geriaters waarschuwden er in januari nog dat steeds meer mensen na een val in het ziekenhuis terecht komen. Ze zagen ook meer mensen met dementie, in verwaarloosde staat.  Is dat inderdaad de keerzijde van langer thuis wonen?

Nieuwe cijfers

Een Nederlands onderzoek in The Lancet Healthy Longevity laat nieuwe cijfers zien. Voor de invoer van het nieuwe beleid in 2015 steeg het aantal acute ziekenhuisopnames ieder jaar. Na de invoer van het nieuwe beleid kwam er een flinke stijging, maar nu daalt het ieder jaar weer. Het aantal dagen in het ziekenhuis nam voor het beleid ieder jaar af en is nu gestabiliseerd.

Complexe cijfers, maar de conclusie kan zijn dat langer thuis wonen op de langere termijn niet tot een groter beroep op het ziekenhuis leidt. Zo stellig durven de onderzoekers het niet op te schrijven, want er zijn meer gegevens nodig. Ze noemen het eerder ‘leesvoer voor beleidsmakers’.

Auteur