Wie weet raad: verhuizen, voordat het te laat is?

Getty Images

Mijn man en ik zijn begin ­tachtigers en redelijk gezond. We wonen in een groot huis waarin onze vier kinderen zijn geboren en opgegroeid. Daar willen we graag nog lang ­blijven, maar de meeste van onze leeftijdgenoten ­ver­huizen naar een appartement of ­serviceflat ‘voordat het te laat is’. Wat is verstandig?

Wacht niet te lang

Blijf niet in het oude huis tot een van u overlijdt. Dan moet de achter­blijvende alles alleen uitzoeken. Wij wonen sinds een jaar in een ­appartement. We hebben alles samen uit­gezocht en beslist, en dat was heel fijn. Omdat we nu huren, hebben we ­bovendien financiële ruimte om ­leuke dingen te doen!

Wia Hoekstra (69), Hoogezand

Zo lang mogelijk blijven

Onze buren zijn begin 90 en ­wonen nog samen in hun vrijstaande ­woning met tuin. Wij hebben al tegen ­elkaar gezegd dat we ook zo lang ­mogelijk in ons huis willen blijven wonen. Als het niet meer gaat, komt er vast wel een oplossing. Na ons trouwen­­ ­hebben wij vijf jaar in een flat ­gewoond. Dan wonen er buren boven je, onder je en aan twee kanten naast je. ­Vrijwillig zal ik nooit meer ­verhuizen naar een appartement.

Elly Versprille (69), Retranchement

Volg uw hart

Als u zich, eventueel met wat hulp, nog goed kunt redden, waarom zou u dan verhuizen? Doe niet wat een ­ander doet, maar volg uw hart. ­Bespreek het wel met uw kinderen. Pas als zij het onverantwoord vinden dat u in dat grote huis blijft wonen, is het tijd om serieus over een kleinere woning na te denken.

Aart Wijnhout (68), Alkmaar

[ITEMADVERTORIAL]

Die val schudde me wakker

Ik had rugproblemen en lopen ging steeds moeilijker. Ik ben wakker ­geschud toen ik een keer, zonder ­ernstige gevolgen, van de trap viel. ­Hoewel ik me nog aardig redde, ben ik toch maar naar een appartement gaan kijken en heb de moeilijke stap genomen. Inmiddels loop ik met een rollator. Als ik nu nog in mijn oude huis woonde, zou ik niet meer via de trap naar mijn slaapkamer kunnen komen. Dan had ik halsoverkop ­moeten verhuizen, terwijl ik nu de tijd had om te zoeken naar iets wat me aanstond. 

Marian Tims (72), Veenendaal 

Neem een tuinman

Met wat aanpassingen, zoals een traplift, kunt u het best in uw eigen huis blijven wonen. In geval van nood kunt u altijd uw bed beneden zetten. Neem een tuinman, huis­houdelijke hulp, Tafeltje Dekje en te zijner tijd thuiszorg. Dat is veel ­­beter dan weggaan en waarschijnlijk zelfs goedkoper. Verhuizen en ergens ­opnieuw beginnen valt echt niet mee.

Tineke van Dijk (66), Assen

Als lust een last wordt

Verleden jaar hebben wij het huis, waar we 32 jaar met veel plezier ­hebben gewoond, verkocht. Het­ ­onderhoud van huis en tuin ­begon eerder een last dan een lust te ­worden. Toen konden we nog samen beslissen en stappen zetten. We ­vonden een prachtig appartement dicht bij het stads­centrum. We hebben fijne buren en mede­bewoners­. We voelen ons ­helemaal thuis.

Gonny Barrois-van Balkum (69), Roermond

Hoe word ik weer aantrekkelijk voor mijn man?

De laatste jaren raakt mijn man me nog maar zelden aan. Complimentjes over mijn uiterlijk zijn verleden tijd. Toen ik er ­onlangs naar vroeg, gaf hij toe dat hij me niet meer zo aantrekkelijk vindt. We zijn beiden zestigers, verzorgen onszelf ­netjes, maar zijn uiteraard niet meer zo ‘strak’ als vroeger.

Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw volledige naam, leeftijd en woonplaats naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn, of mail naar redactie@plusmagazine.nl o.v.v. ‘Aantrekkelijk’ of ‘Wie weet raad?’. Doe dit vóór 24 september. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze ­rubriek.

Auteur