Fietsen langs het kasteel van Floris

De serie Floris was een van de populairste televisieseries van de jaren 60. Met zijn vertolking van de titelrol stal Rutger Hauer de harten van menig televisiekijker en werd hij in één klap beroemd. Op deze fietsroute nemen we je mee langs een van de bekendste filmlocaties van Floris.

Deze locatie is het middeleeuwse Kasteel Doornenburg, dat hier al vanaf de 13de eeuw staat. Herinner je je de scene waarin Floris in de slotgracht sprong? Dit was de slotgracht van dit kasteel, dat in het oosten van de Betuwe ligt. Om het vijftigjarig jubileum van de serie te vieren, is op 9 en 10 november een speciale expositie over serie te zien in het kasteel, waar je onder andere het zwaard van Floris, de staf van Sindala en uniek beeldmateriaal kunt zien.

Kasteel Doornenburg is een van de grootste kastelen van Nederland. Hoewel het nu in zeer goede staat lijkt, was het aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een enorme ruïne. Tijdens de geallieerde opmars door Nederland, had de Duitse bezetter hier het hoofdkwartier gevestigd. Daarom werd het kasteel door de Britse luchtmacht gebombardeerd, met grote gevolgen voor het kasteel. Na de oorlog is het weer gerestaureerd tot de huidige staat.

Behalve het imposante Kasteel Doornenburg zie je op deze route ook nog het meest oostelijk gelegen fort van de Hollandse Waterlinie – Fort Pannerden – en Kasteel de Kinkelenburg in Bemmel.

  • Startpunt: Kerkstraat 1, 6686 BS Doornenburg
  • Afstand: 45 km

Bron(nen):