Fietsroute langs Winsum en andere wierdedorpjes

Het Groningse Winsum is dit jaar door de ANWB uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. Deze fietsroute van 56 kilometer neemt u mee langs Winsum en andere prachtige wierdedorpjes: dorpen die op een kunstmatige heuvel gebouwd zijn.

>>Klik hier om direct naar de fietsroute te gaan op onze zustersite Fietsen123.nl

Misschien heeft u ook weleens van Ezinge gehoord. Dit dorp was de hoofdplaats van het verdwenen schiereiland Middag, in de inmiddels verdwenen Lauwerszee. Tegenwoordig maakt het deel uit van Nationaal Landschap Middag-Humsterland. Het hele dorp heeft een beschermd dorpsgezicht, waarin vooral de kerk opvalt: de toren staat namelijk los van het kerkgebouw. Ook is in het dorp Museum Wierdenland gevestigd, dat de geschiedenis van wierden en het wierdenland belicht.

Ook Niehove is een opvallend wierdedorp, eveneens met een beschermd dorpsgezicht. Van alle dorpjes in Groningen is hier de oorspronkelijke radiaire wierdevorm nog het duidelijkst zichtbaar. De kerk bevindt zich in het midden van het centrum, waar de woningen in twee cirkels omheen gebouwd zijn. Bijzonder is het feit dat deze wierde al 2.200 jaar onafgebroken bewoond is.