Kapotte fiets alleen verzekerd bij ongeval

Als een fiets door onbekende oorzaak van de fietsendrager valt, is de schade niet gedekt door de fietsverzekering. De schade is namelijk niet veroorzaakt door een ongeval.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening. Op de terugweg van een fietstochtje valt een fiets van de fietsendrager achterop de auto. De eigenaar heeft geen idee wat de oorzaak van de val is. Hij claimt de schade op zijn fietsverzekering, want deze verzekering dekt schade vanaf het moment dat je van huis vertrekt tot het moment dat je weer thuis bent. Ook wanneer de fiets op een fietsendrager wordt vervoerd. 
De fietsverzekering weigert de schade van zo´n 650 euro te vergoeden. De fietseigenaar is het daar niet mee eens. Volgens hem is de val van de fiets een onverwachte gebeurtenis die tot schade heeft geleid, kortom een ongeval. En ongevallen zijn gedekt.

Ongeval

De Geschillencommisise is het niet met die redenering eens. Aan de ene kant dekt de verzekering schade aan de fiets op een fietsendrager als deze schad is veroorzaakt door een ongeval. Aan de andere kant staat het begrip ´ongeval´ in de voorwaarden gedefinieerd als een plotselinge, ongewilde, van buiten komende, onmiddellijke gewelddadige inwerking op de fiets. Aangezien in dit geval de fiets om een ombekende reden van de drager is gevallen, is het volgens die definitie geen ongeval. De verzekering hoeft de schade dus niet te vergoeden. 

Bron: Kifid