Test: de beste budget e-bike

Elektrische fietsen zijn enorm populair, want je rijdt altijd met een duwtje in de rug. Tegenwoordig zijn het zeker niet alleen maar senioren die op een elektrische fiets rijden. Minpuntje van de elektrische fiets is de prijs. De modale e-bike is duur. Gelukkig zijn er ook budget modellen op de markt. Wie niet meer dan ongeveer 1000 euro wil uitgeven koopt...

...met de Anyway Royal de beste.

Dat blijkt uit een test van de ANWB. De Anyway Royal (€1099, inclusief accu) is een complete en netjes afgewerkte fiets met voorwielmotor. De motor is krachtig en aangenaam en geeft ook heuvelop voldoende ondersteuning. Van de getest fietsen biedt de Anyway Royal in de hoogste ondersteuning de grootste actieradius. De fiets kan er 63 km mee rijden. Minpunten zijn dat de fiets slechts drie versnellingen heeft en dat het frame op de stabiliteitsproef matig presteert.

Moeiteloos vooruit

Voor de test zijn de tien goedkoopste e-bikes op de Nederlandse markt ingekocht. Dit gebeurde anoniem. Op de manier is niet alleen de kwaliteit beoordeeld, maar ook de afstelling en montage die de gemiddelde consument krijgt. De meeste fietsen zijn van onbekende, kleine merken.

Opvallend is dat de meeste budget e-bikes een eenvoudig Shimano Nexus 3-versnelling hebben. Deze schakelt makkelijk, maar zelfs de zwaarste versnelling voelt op het vlakke te licht. De fietser ondervindt weinig weerstand en de motor doet het meeste werk. Het voelt niet echt als fietsen, maar je komt wel moeiteloos vooruit.

Bron: ANWB