Uw gezondheid meten op de fiets

Getty Images

Gewoon lekker fietsen is op zich al een gezonde bezigheid. Maar uw gezondheid kan er nog meer op vooruit gaan als u uw vorderingen op de fiets ook praktisch bij kan houden. Met de komst van de wearables zijn daarvoor nu veel verschillende mogelijkheden.

Gezond

U kunt natuurlijk prima een eindje gaan fietsen omdat het fijn voelt om buiten en bezig te zijn. Op pad gaan met de fiets heeft aantoonbaar een positieve invloed op lichaam en geest. Even los van de prettige stofjes die in ons lichaam vrijkomen en een fijn gevoel geven en stress verminderen, heeft fietsen ook een goede invloed op bijvoorbeeld spieren, longen, hart en ons gewicht. Hiervoor hoeft u echt niet in een strak pakje op de racefiets te springen: het geldt ook voor tochten maken op een gewone fiets of een elektrische variant. 
 
Stel een doel
Wanneer u fietsen gebruikt om uw gezondheid te verbeteren en op een positief peil te houden, kan het stellen van een doel vaak goed helpen. U wilt bijvoorbeeld uw bloeddruk omlaag brengen, een betere conditie krijgen of een aantal kilo’s afvallen. Om echt gericht te werk te gaan, is het vaak verstandig uw vorderingen vast te leggen. Dat gaat door de snelle ontwikkelingen in de mobiele techniek tegenwoordig prima met allerlei draagbare apparatuur.
 

Fietscomputers

Niet direct gericht op gezondheid maar wel prestaties zijn fietscomputers. De goedkope variant fietscomputer is een apparaatje dat uw snelheid en afstand weergeeft met behulp van een magneetje op uw wiel. De meer dan honderd euro versies leggen met behulp van GPS zo’n beetje alles vast van uw fietstocht wat er vast te leggen valt. De duurste exemplaren zijn ook meteen routeplanners.
 
Getty Images


Fietscomputer dat uw snelheid en afstand weergeeft
 
Smartphone
Smartphones waren in eerste instantie niet gericht op het meenemen op de fiets, behalve dan om onderweg hulp te zoeken in geval van nood. Maar al snel kwamen er allerlei apps op de markt waarmee de smartphone, en zelfs tablet, veranderd kon worden in een veredelde fietscomputer met routeplanner. Een mobile met de juiste app biedt, net als een echte fietscomputer, naast de mogelijkheid om uw snelheid, afstand en rijtijd bij te houden ook soms de optie om het aantal verbrande calorieën weer te geven. Dit blijft bij deze toepassing wel vooral een goede gok: gebaseerd op algemene informatie over verbranding in combinatie met uw lichaamskenmerken, snelheid en afstand. Een van de bekendste apps op dit gebied is Strava. Hierover kunt u meer lezen op deze link.
 
Van sensor op uw lichaam naar uw mobiel
Wilt u preciezer weten hoe uw lichamelijke vorderingen zijn, dan heeft u een sensor nodig die de gegevens van uw lichaam doorzendt naar uw mobiel of fietscomputer. Een hartslagmeter is hiervoor de ideale uitbreiding. Dit is bijvoorbeeld een band die u om uw borst vastzet of een bandje om uw pols, en die via een draadje, of bij de iets duurdere exemplaren draadloos via bluetooth, uw hartslag meet en doorstuurt naar een ander apparaat zoals een smartphone. En daarmee komt u terecht in de wereld van de wearables.
 

Wearables

Wearables zijn op uw lichaam draagbare apparaten. Ze zijn overigens niet allemaal gericht op het bijhouden van uw vorderingen op de fiets, maar er blijft nog genoeg apparatuur over waarmee u uw gezonde fietsprestaties vastlegt. Veel wearables hebben een functie als sensor, waarbij ze gegevens als hartslag, bloeddruk en ademhaling meten. Dit worden ook wel activity trackers genoemd. Voor het verwerken van de gegevens is gewoonlijk een tweede apparaat nodig, zoals een smartphone. Vaak hoort bij een activity tracker een app voor het verwerken en vastleggen van de data, maar veel sensors kunnen ook direct samenwerken met bekende fitness- en gezondheidsapps zoals Strava en Google Fit. Meer zelfstandig functioneren de smart- en sportwatches. Deze apparaatjes met scherm draagt u om uw pols en meten niet alleen uw gezondheidsgegevens maar verwerken deze ook zelf. Overigens zijn deze sportieve horloges ook weer te koppelen aan een tablet of pc voor het uitwisselen van informatie. Welk apparaat u ook gebruikt: als u eenmaal uw fitnessdata meet en vastlegt, kunt u een stuk makkelijker uw gezondheidsvorderingen bijhouden en in de gaten houden of u uw doel bereikt.