Veilig Verkeer Nederland wil af van 'gevaarlijke' herenfiets

Als het aan jongerenorganisatie TeamAlert en Veilig Verkeer Nederland (VVN) ligt, gebruiken ouderen straks een fiets zonder stang. Die zou veel veiliger zijn.

Uit Zweeds onderzoek blijkt namelijk dat herenfietsen een groter gevaar vormen dan fietsen met een lage instap. Reden voor VVN en TeamAlert om vooral senioren (en vaders met jonge kinderen) op te roepen om de tweewieler met hoge stang in te ruilen voor een damesfiets. 

'Herenfiets is achterhaald'

Bij een valpartij op de fiets raakt het hoofd vaak eerder de grond dan bijvoorbeeld de schouder. Voor oudere mensen heeft dat in veel gevallen ernstige gevolgen. Enige tijd geleden pleitte VVN al voor een fietshelm voor 55-plussers. TeamAlert vindt het idee van de herenfiets achterhaald: “Dat stamt uit de negentiende eeuw, toen deze constructies nog nodig waren om ervoor te zorgen dat de fiets stevig genoeg was. Inmiddels zijn damesfietsen haast net zo stabiel als herenfietsen.”

Andere kant

Toch moet er wel een kanttekening worden geplaatst. Zweedse herenfietsen zijn over het algemeen een stuk gevaarlijker dan de herenfietsen in Nederland. Het risico op een ernstig ongeval is daar dus groter. De Fietsersbond steunt het pleidooi van VVN op haar beurt niet. 

Bron: NOS