Wat is het verschil tussen een e-bike en elektrische fiets?

Veel mensen noemen een fiets met elektrische trapondersteuning een e-bike. Vrijwel elke elektrische fiets die op dit moment veel verkocht wordt is echter een 'Pedelec' (Pedal Electric Cycle, oftewel een fiets met trapondersteuning). De term e-bike raakt steeds meer ingeburgerd terwijl het eigenlijk een foute benaming is.

Het andere type elektrische fiets is de e-bike. Deze fiets komt ook vooruit zonder dat de berijder mee hoeft te trappen en is in feite een elektrische variant van de snorfiets, vergelijkbaar met de brandstofaangedreven 'Spartamet' die inmiddels al een tijdje niet meer in productie is. Meetrappen is altijd mogelijk, maar niet verplicht. Het grootste verschil is dat de kracht die op de trapas door de fietser al fietsend wordt uitgeoefend en de kracht die door de (elektrische) motor wordt geleverd niet met elkaar in verband staat.

De Nederlandse wet over elektrische fietsen:

Pedelec (fietswetgeving)
Volgens de Nederlandse wet mogen fietsen tot maximaal 25km/h (met 10% afwijking) ondersteund worden. Dit is momenteel dan ook het meest verkochte type elektrische fiets (Pedelec). Volgens de wet zijn dit dan ook reguliere fietsen en is verder geen helm- of verzekeringsplicht. Als u sneller wilt gaan zult u op zoek moeten gaan naar een e-bike die ook ondersteuning geeft als er niet getrapt wordt. Dit zijn dan echter volgens de wet geen fietsen meer. Deze vallen onder de categorie snorfietsen of brommers en zijn verzekeringsplichtig.

E-bike max 25 km/u (snorfietswetgeving)
De Nederlandse wet ziet de e-bike/snorfiets in als een soort tussenvorm tussen fiets en brommer. Men moet daarnaast minimaal 16 jaar oud zijn om een ebike te mogen berijden en moet een bromfietsrijbewijs (of motor- of autorijbewijs) hebben. Ook zijn verzekering en een kentekenplaat verplicht, net als bij een brommer. De snelheid mag echter niet boven de 25 km/u komen om nog als snorfiets op de weg te mogen. Voor dit type ebike is overigens geen helmplicht.

E-bike max 45 km/u (brommerwetgeving)
Voor de wet wordt dit type fiets gezien als brommer. De meest bekende variant is op dit moment een elektrische scooter, maar er zijn elektrische fietsen te koop die met gemak 40 tot 45 km/u kunnen rijden. Bij wet is dan echter wel een WA-verzekering en een valhelm verplicht.

Bron(nen):

3 Comments

Door Twanny Van Hoof (niet gecontroleerd) op zo, 12-4-2020 - 09:18

Ik heb een electrische fiets. Als ik niet trap blijven mijn pedalen ronddraaien en hoef ik niet te trappen. Ik kan er gewoon opzitten hoef niet te trappen en ga toch vooruit. Kan dat kloppen. Mijn man heeft dezelgde fiets maar hij moet wel blijvrn trappen

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 10-8-2018 - 19:02

Nu geven jullie toch een verkeerde benaming aan verschil tussen Pedelec fiets met trap ondersteuning.Zelf geeft toe een foute benaming is.
E Bike Electrical Bike fiets met gashandel

Door Piet Kempen (niet gecontroleerd) op vr, 20-7-2018 - 17:52

Waar koop ik een elektrische fiets