Nederlander onverminderd fan van vlees op de barbecue

Getty Images

Ondanks verschillende pogingen van de overheid om het gedrag van burgers te sturen, lijken nog maar weinig Nederlanders warm te lopen voor een vleesloze barbecue. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum.

Eén op de drie Nederlanders ziet zichzelf als 'flexitarier' (27%) of vegetarier/veganist (4%). Maar liefst zeven op de tien (70%) Nederlanders beschouwt zichzelf wel als echte vleeseter. 31% eet zelfs bewust dagelijks vlees. De meerderheid van de vleesfans eet echter maximaal 5 dagen per week vlees.

De meeste Nederlanders zijn dus dol op vlees en absoluut niet van plan te minderen. Ongeveer een derde, de 'harde kern' van de vleeseters, vindt dan ook dat een maaltijd niet compleet is zonder vlees. Zeker bij speciale gelegenheden als barbecues, kerst, verjaardagen en in restaurants willen de meeste mensen dat vlees absoluut onderdeel is van het menu. Bovendien staan zij niet open om te minderen omdat zij vlees te lekker vinden, de smaak niet willen missen, gewend zijn om vlees te eten en het voor veel van hen ook echt bij hen hoort. Als mensen in hun huishouden dit wel doen, zullen zij niet snel geneigd zijn hierin mee te gaan.

Bovendien gaan de meeste mensen ook niet mee in het narratief dat vlees eten slecht zou zijn voor het klimaat, dierenleed of de eigen gezondheid. Men ontkent klimaatverandering niet, maar wijst erop dat andere zaken mogelijk een veel grotere impact hebben op klimaatverandering.

Ingrijpen door de overheid door bijvoorbeeld extra belastingen te heffen wordt door deze mensen dan ook absoluut niet gewaardeerd.

Het hele onderzoek is hier terug te lezen >>

Auteur