Stappenplan voor een goede mondhygiëne

Van poetsen tot spoelen

Een goede dagelijkse mondhygiëne is van groot belang voor een optimale conditie van je gebit en tandvlees. De volgende vier stappen helpen u tandplak te verwijderen en gaatjes te voorkomen.

Stap 1: Tandenpoetsen
Poets u tanden 2 keer per dag met een (elektrische) tandenborstel en een fluoride tandpasta. Het is belangrijk 2 minuten te poetsen om de plak te verwijderen. Gebruik altijd een zachte borstel om je tandvlees niet te beschadigen. Als het tandvlees terugtrekt, zal dit nooit meer terugkomen!

Vervang uw tandenborstel eens per 3 maanden of eerder als de haren beginnen te buigen.

Gebruikt u een tandpasta voor gevoelige tanden en kiezen? Dan doet u er verstandig aan niet na te spoelen. Dergelijke tandpasta’s hebben namelijk minimaal dertig minuten inwerktijd nodig. Wie na het poetsen spoelt met water, spoelt 90 à 95 procent van de werkzame tandpasta weg. Beter kunt u na het poetsen alle overtollige tandpasta uitspugen en vervolgens niet meer naspoelen. Daardoor blijft er een beetje tandpasta op uw tanden en tandvlees achter.

Stap 2: Flossen en stokeren
Flossen en stokeren, ofwel interdentaal reinigen, is nodig om de ruimten tussen uw tanden en kiezen goed schoon te houden. Flossdraad kunt u het beste gebruiken wanneer uw tanden en kiezen dicht op elkaar staan en er geen tandenstoker of rager tussen past.

Het voordeel van flossdraad is dat u ook een klein beetje onder uw tandvlees kunt komen. Flossdraad is verkrijgbaar in verschillende diktes. 

Om goed te reinigen is het belangrijk dat de ruimte tussen de tanden goed wordt 'opgevuld', zodat alle zijden van je tanden goed worden geraakt en zoveel mogelijk plak wordt verwijderd. Gebruik, wanneer de ruimte tussen uw tanden en kiezen groter is, een tandenstoker of een rager.

Overleg met de tandarts of mondhygiënist welk instrument voor u het meest geschikt is.

Stap 3: Spoelen met antibacterieel mondwater
Alleen poetsen en flossen volstaan niet voor een optimale mondhygiëne. Antibacterieel mondwater bereikt de volledige mond en doodt bacteriën die tandplak en een slechte adem veroorzaken. Spoel daarom 2 keer per dag 30 seconden met een antibacterieel mondwater.

Stap 4: Op controle
Ga minstens 1x per jaar naar de tandarts. Uw gebit wordt gecontroleerd en indien nodig hersteld. De tandarts kijkt naar de gezondheid van uw tandvlees, verwijdert tandsteen en geeft u informatie en instructies.

Bron(nen):