10 Vakantiebaantjes uit onze jeugd: 'Van het geld kocht ik een koetjesreep'

De zomervakantie was een mooie periode om een zakcentje bij te verdienen. Wat voelde je je rijk met zelf verdiende guldens, kwartjes en dubbeltjes in je hand. We vroegen Pluslezers via Facebook wat voor werk zij vroeger in de zomer deden.

1. Bollen pellen

"Als 11-jarige moest ik in de zomervakantie bollen pellen bij de grootste bollenboer van het dorp. Vijf weken pellen en één week logeren. De verdiensten moest ik afgeven aan mijn moeder, die weduwe was. Zij kocht er mijn winterkleding voor. We waren niet straatarm, maar het was ook geen vetpot."

2. Aardbeien of bessen plukken

"Mijn eerste baantje was toen ik 13 jaar was bij een tuinder. Aardbeien, kruisbessen en aalbessen plukken. Per kilo kreeg ik een bedrag. Daarna boontjes plukken en wortelen trekken. Ik denk dat ik ongeveer 5 gulden per dag kreeg voor uren hard werken. Mijn eerste fiets had ik zo bijeen gespaard."

3. Huishoudelijke hulp

"Ik was 14 jaar en ik hielp mijn moeder één keer per week in de zomer om half 6 in de ochtend met het trappenhuis schoonmaken van de flat. Mijn moeder zei altijd: 'Vroeg in de ochtend kun je doorwerken en loopt er bijna nog niemand door'."

4. Bieten dunnen

"Van het geld dat ik met bieten dunnen en bonen plukken had verdiend, heb ik mijn eerste Parker-vulpen gekocht. Ik was toen 12 jaar en ging naar de mulo in Haarlem. Op de fiets vanaf Zwanenburg."

5. Helpen bij de kruidenier

"Bij de kruidenier op de hoek boodschappen uit de boekjes klaarmaken, ik was toen een jaar of twaalf."

6. Kranten rondbrengen

"Kranten rondbrengen. Zeventig stuks op woensdag en zaterdag. Voor het kwartje kocht ik een koetjesreep of een patatje."

7. Winkel

"Vakantiebaantje in 1965 bij V&D ijsco's scheppen en koekwaren verkopen. Ik was 16 jaar en kreeg 25 gulden per week."

8. Op de camping

"Mijn eerste vakantiebaantje was op camping Ockenburg in de supermarkt. Ik was 16 jaar en verdiende 0,75 cent per uur. Je moest ook Frans, Duits en Engels spreken."

9. Wasserij

"Ik was twaalf en had een vakantiebaantje in een wasserij. Leuk baantje, erg gezellig, iedere vakantie hielp ik mee. In de grote vakantie gingen we thuis wel 3 weken op vakantie."

Ook een andere Pluslezeres werkte in een wasserij. "Ik was dertien en als er iemand kwam controleren, moest ik me verstoppen."

10. Fabriek

 "Ik was twaalf en werkte in de vakantie bij een koekjesfabriek in Zaandam. Lekkere koekjes, bokkepootjes op de lopende band. Nu lust ik ze niet meer."

Een andere Pluslezer werkte in een augurkenfabriek in de vakantie. "Ik was 15 jaar en werkte in IJmuiden. Lachen, zingen met de bewoners van de strandhuisjes en mijn zusje. Ik kocht van mijn eerste geld, een velours colbertje!"

Heeft u vroeger ook een vakantiebaantje gehad?

De namen van de Pluslezers zijn bij de redactie bekend.

Reactie toevoegen

53 Comments

Door Rob Nihot (niet gecontroleerd) op do, 6-8-2020 - 23:06

Als 16-jarige werkte ik bij Richters in de Oude Molstraat voor 40 gulden per week dat cash werd uitbetaald. Als 17-jarige had ik een baan in de Melkfabriek van van Grieken
in Rijswijk. Daar kwamen o.a. de melkzakken van de lopende band. Via het studentenarbeidsbureau ASA kwam ik terecht in de keuken van SHELL aan de van Bylandlaan. Daar werd tussen de middag warm gegeten en kwamen in de avonduren de niet verkochte kantine-produkten terug zoals kroketten en groene haring. Een jaar later ben ik bordenwasser geweest in La Playa, een strandtent aan het eind van de boulevard in Scheveningen. Wat was je rijk als je voor een drukke dag 25 gulden ontving.

Door Cor (niet gecontroleerd) op di, 4-8-2020 - 23:03

Toen ik op de Kweekschool zat had ik mijn 1ste vakantiebaantje: werken in de papierfabriek. Na een week had ik het al bekeken.Het was vies en heel hard werken voor weinig geld. Daarna veel plukwerk gedaan in de vakanties: kersen, aardbeien..

Door Agnes Koets (niet gecontroleerd) op di, 4-8-2020 - 15:46

- bollen inpakken
- afwassen ind e stationsrestauratie in H'lem en A'dam
- restanten balen stoffen meten

Door DIANA vanZwol (niet gecontroleerd) op ma, 3-8-2020 - 17:53

Krantenwijk.

Door Annelies Temmink (niet gecontroleerd) op ma, 3-8-2020 - 13:17

In de afwas keuken van het ziekenhuis toen was ik 16 jaar,ik vondt het wel vies werk al dat terug gekomen eten van de borden schrapen.

Door Hanneke (niet gecontroleerd) op ma, 3-8-2020 - 12:20

Ik was 15( 1975)en werkte bij de Stuifstuif (alleen in NH) bekend 3 weken lang
daar konden kinderen tot 12 jaar allerlei spelletjes doen. en
van dat geld wat ik kreeg kocht ik een horloge, een grote blauwe band met in het middel het horloge was zo trots als een pauw omdat ik dit zelf had verdiend. Helaas heb ik het niet meer

Door Rico (niet gecontroleerd) op ma, 3-8-2020 - 08:36

Op zaterdag bloemen verkopen bij de groenteboer. Hiermee een deel van mijn autorijlessen kunnen betalen.

Door Henk Breur (niet gecontroleerd) op zo, 2-8-2020 - 17:44

Mijn vakantiebaantjes als kind waren: aardbeien plukken, sperziebonen plukken in Dubbeldam.
In de augurken- en zilveruitjesinmaak fabriek werken in Zwijndrecht.
Ook kartonnen dozen vouwen in de kartonnagefabriek. Verder ook de groenteboer geholpen met boodschappen wegbrengen op zo'n transportfiets.
Ieder jaar wel ergens anders gewerkt. En dat alles voor een paar gulden.

Door Heni (niet gecontroleerd) op zo, 2-8-2020 - 14:47

Bonen plukken, dat was m'n eerste baantje.
Ik was nog erg jong, nog niet eens tien jaar en wat was ik trots op de verdiensten! ik ging met de 'buit' naar de buren om het te laten zien.
Het betaalde natuurlijk heel slecht, maar elke gulden was een kapitaal.
Later bracht ik kranten rond als m'n zus niet kon en ik haakte mutsen die ik verkocht voor 2 gulden 50.

Door Mercedes (niet gecontroleerd) op zo, 2-8-2020 - 08:35

In de Nobo fabriek koekjes inpakken. En dan eind van de week een zak kapotte koekjes mee maar zelf ook veel gegeten vooral de reerugjes als je aan die band stond!