10 Vakantiebaantjes uit onze jeugd: 'Van het geld kocht ik een koetjesreep'

De zomervakantie was een mooie periode om een zakcentje bij te verdienen. Wat voelde je je rijk met zelf verdiende guldens, kwartjes en dubbeltjes in je hand. We vroegen Pluslezers via Facebook wat voor werk zij vroeger in de zomer deden.

1. Bollen pellen

"Als 11-jarige moest ik in de zomervakantie bollen pellen bij de grootste bollenboer van het dorp. Vijf weken pellen en één week logeren. De verdiensten moest ik afgeven aan mijn moeder, die weduwe was. Zij kocht er mijn winterkleding voor. We waren niet straatarm, maar het was ook geen vetpot."

2. Aardbeien of bessen plukken

"Mijn eerste baantje was toen ik 13 jaar was bij een tuinder. Aardbeien, kruisbessen en aalbessen plukken. Per kilo kreeg ik een bedrag. Daarna boontjes plukken en wortelen trekken. Ik denk dat ik ongeveer 5 gulden per dag kreeg voor uren hard werken. Mijn eerste fiets had ik zo bijeen gespaard."

3. Huishoudelijke hulp

"Ik was 14 jaar en ik hielp mijn moeder één keer per week in de zomer om half 6 in de ochtend met het trappenhuis schoonmaken van de flat. Mijn moeder zei altijd: 'Vroeg in de ochtend kun je doorwerken en loopt er bijna nog niemand door'."

4. Bieten dunnen

"Van het geld dat ik met bieten dunnen en bonen plukken had verdiend, heb ik mijn eerste Parker-vulpen gekocht. Ik was toen 12 jaar en ging naar de mulo in Haarlem. Op de fiets vanaf Zwanenburg."

5. Helpen bij de kruidenier

"Bij de kruidenier op de hoek boodschappen uit de boekjes klaarmaken, ik was toen een jaar of twaalf."

6. Kranten rondbrengen

"Kranten rondbrengen. Zeventig stuks op woensdag en zaterdag. Voor het kwartje kocht ik een koetjesreep of een patatje."

7. Winkel

"Vakantiebaantje in 1965 bij V&D ijsco's scheppen en koekwaren verkopen. Ik was 16 jaar en kreeg 25 gulden per week."

8. Op de camping

"Mijn eerste vakantiebaantje was op camping Ockenburg in de supermarkt. Ik was 16 jaar en verdiende 0,75 cent per uur. Je moest ook Frans, Duits en Engels spreken."

9. Wasserij

"Ik was twaalf en had een vakantiebaantje in een wasserij. Leuk baantje, erg gezellig, iedere vakantie hielp ik mee. In de grote vakantie gingen we thuis wel 3 weken op vakantie."

Ook een andere Pluslezeres werkte in een wasserij. "Ik was dertien en als er iemand kwam controleren, moest ik me verstoppen."

10. Fabriek

 "Ik was twaalf en werkte in de vakantie bij een koekjesfabriek in Zaandam. Lekkere koekjes, bokkepootjes op de lopende band. Nu lust ik ze niet meer."

Een andere Pluslezer werkte in een augurkenfabriek in de vakantie. "Ik was 15 jaar en werkte in IJmuiden. Lachen, zingen met de bewoners van de strandhuisjes en mijn zusje. Ik kocht van mijn eerste geld, een velours colbertje!"

Heeft u vroeger ook een vakantiebaantje gehad?

De namen van de Pluslezers zijn bij de redactie bekend.

Reactie toevoegen

65 Comments

Door Leny kerssemeijer (niet gecontroleerd) op za, 5-9-2020 - 12:37

Werkte in een stomerij . Had 150 gld verdient ,wat een bedrag !!
Ging met mijn oma op vakantie naar Italië met de bus .
Aangekomen Op plaats van bestemming ,was mijn geld weg.
Toen werden er nog wel eens lifters meegenomen
. Ws door hen gestolen ,ze waren eerder uitgestapt .
Ontroostbaar was ik ,s avonds bij het eten kreeg ik mijn geld ,zelfs meer .
Het gezelschap had spontaan geld ingezameld voor mij. Was 12 jaar toen

Door Anke (niet gecontroleerd) op za, 5-9-2020 - 10:54

Liftgirl bij C&A
Mijn eerste horloge van gekocht . .

Door Martin Overbeeke (niet gecontroleerd) op za, 5-9-2020 - 07:22

Wijzerplaatjes stansen in de manometerfabriek. 15 jaar

Door Martin Overbeeke (niet gecontroleerd) op za, 5-9-2020 - 07:14

Medicijnen bezorgen op de fiets, 14 jaar. Particuliere patiënten kregen een andere verpakking dan fondspatienten. Later zaterdaghulp bij de melkboer. Losse melk tappen, Exota limonade was een hit.

Door Martin Overbeeke (niet gecontroleerd) op za, 5-9-2020 - 07:09

Wijzerplaatjes stansen in de manometerfabriek. 15 jaar

Door Marianne Hoogendoorn (niet gecontroleerd) op vr, 4-9-2020 - 18:54

ik ging eind jaren60 bonen plukken. Op de fiets met je eigen emmer en een lunchtrommeltje. Om 7uur beginnen. Dat was vroeg van huis van Rotterdam naar Smitshoek. Ik was 14.

2,50 gulden voor een volle kist. Die werd gewogen en moest minstens 16 kilo zijn. Je sjouwde je een breuk. Want die volle kist moest ook nog terug naar het begin van het boneveld. Ik heb het 2 weken vol gehouden. Toen ben ik bij van Doorn koekjesfabriek gaan werken, ook in de grote vakantie.de hele dag achter de lopende band. Ik was blij dat de school weer begon.

Door Gerda looijestein (niet gecontroleerd) op vr, 4-9-2020 - 16:23

Met bollen pellen mijn eerste horloge verdiend.

Door Henk den Hartog (niet gecontroleerd) op vr, 4-9-2020 - 13:43

Mijn eerste vakantiebaantje was bij brouwerij Hengelo, lege flessen uit de kratten halen en deze op de lopende band zetten naar de spoelerij. Werk voor 24 uur/7dagen. Je moest de werktijden klokken.

Door Guus (niet gecontroleerd) op vr, 4-9-2020 - 13:33

Werken bij een tuinder over de grens in Duitsland. Graven onderhouden op kerkhof of plantjes stekken op de tuinderij. Hard werken, maar je verdiende meer als in ons land!

Door Gerda (niet gecontroleerd) op do, 13-8-2020 - 22:30

Bollen pellen in de polder. Vreselijk. Na een week net genoeg om 1 truitje van te kopen.