7 herinneringen aan zwemles

Getty Images

Knellende badmutsen en schreeuwende badmeesters. Onverwarmde zwembaden en koude kleedhokjes. Niet iedereen heeft even goede herinneringen aan de zwemlessen uit zijn jeugd. Maar het goede nieuws is: zwemmen leerden we. Bijna allemaal.

1. Oefenen op een bankje

"Eerst moest je de slag leren. Op je buik, op een bankje en daarna het water in." (Yvonne van Buul)

"Op een harde houten bank de schoolslag leren." (Els Teuns)

Getty Images

Foto: Amsterdamse Krant

2. Drijven met kurken en een plank

"Zwemles: eerste les. We kregen een plankje om vast te houden. De badmeester ging kijken of we al konden drijven. Diegene die het kon, kwam in groep 1 zonder kurken, en kreeg de schoolslag geleerd. De andere kinderen moesten eerst leren drijven. Ik vond het altijd leuk." (Elly-herman Breeman)

"Kurk om je middel en een houten plank met daarin 2 openingen waar je je handen in kon steken. Zo bleef je drijven. De badmeester schreeuwde commando's vanaf de waterkant." (Wilma Drenth)

Getty Images

3. De zwemleraar

"Schoolzwemmen vond ik vreselijk. Om te leren duiken werd ik door de badmeester aan mijn enkels vastgepakt en voorover in het water geduwd zodat ik met mijn hoofd naar beneden in het water viel." (Lucia Pas-Nieuwenhuis)

“Ik was bang voor de badjuffrouw van het Zuiderbad! Die ging niet erg pedagogisch om met kinderen. Maar daar werd in 1953 überhaupt niet zoveel rekening meegehouden. Uiteindelijk wel m’n zwemdiploma A gehaald, maar ging altijd met buikpijn de bus in die ons naar het zwembad bracht!” (Jacqueline de Groot-Linnenkamp)

"Mijnheer de Bruin was de badmeester die les gaf en zijn vrouw beheerde het snoepwinkeltje en zorgde dat er geen rottigheid werd uitgehaald. Allebei best wel streng,maar ik heb wel zwemmen geleerd." (Elly Vrijhoef)

Getty Images

4. De haak van de zwemleraar

"Vreselijk. Als je niet durfde, werd je huppetee het water ingeduwd met die op afstand bestuurbare duwstok, die ook diende als trekstok en als je niet opschoot als bozeporstok." (Marianne van Willenswaard-Aling)

"Ik durf niet met mijn hoofd onderwater, omdat ik met opzet vroeger tijdens de zwemles met die rothaak tot de bodem van het zwembad werd geduwd door de zwemjuf. Ik heb toen zo veel water ingeslikt dat ik dacht dat ik verdronk." (Annie Villier)

"De punt van de haak kreeg je wel eens in je nek, per ongeluk." (Brita Bakker)

Getty Images

5. Buiten zwemmen

“Mijn moeder was badjuffrouw. Ik weet nog dat het zwembad verbouwd werd. Moesten we midden in de winter in een buitenbad naar zwemles. Wij hadden blauwe lippen van de kou en de ouders stonden toe te kijken in hun dikke jassen.” (Ria Hagemans)

"Eerst 5 kilometer fietsen, dan omkleden met de volle wind in dat hokje. Dan een rand met natte kurken om en dan het ijsselmeer in met golven van een halve meter. Volgas naar huis fietsen om warm te worden." (Dirk Coevert)

"In een vies buiten bad waar eenden en zwanen zwommen. Als je pech had glipte er nog een vieze rat langs je voeten." (Moeke Tepper)

Getty Images

6. Altijd met een badmuts

“Zo'n badmuts van rubber met een bandje onder je kin.” (Marga Kettmann)

“Die vreselijke zwemmuts die pijn deed bij het afdoen.” (Rienke de Vries)

Getty Images

7. En uiteindelijk: je diploma!

“Als je een diploma had gehaald dan moest je dat plaatje op je badpak naaien. Dan wisten ze je een diploma had.” (Christina Santing-Gangelhof)

Getty Images